Mars şimdi kuru, soğuk bir gezegen, ancak bir zamanlar Dünya'ya benzer ve hayatın olduğu bir yerdi. Kızıl Gezegen'in yeryüzünde bulunan kurumuş su alanları eskiden orada hayatın olduğunu birer kanıtı. Bu nedenle de antik Mars hayatı arama çalışmaları günümüzün hedefi olmuştur. Fakat Geoscience adlı bir dergide yayımlanan makaleleye göre Mars'ta yaşam aramak için yeryüzüne bakmak en uygun yer olmayabilir.
Yazıya göre, "Dünyadaki yaşamın kökeni hakkında ne kadar az şey anladığımız göz önüne alındığında, yaşam belirtileri aramak için daha geniş bir plan hazırlamak mantıklı." Ve hidrotermal sistemlere ev sahipliği yapmış olabilecek alanlara bakarak, gezegen yüzeyinin altına bakılması öneriliyor.
Araştırmacılar, "Mars bir Dünya değil, hayatın nasıl geliştiğine ve hayatın muhtemel kanıtlarına ilişkin bakış açımız değişmeli. Çünkü yaşamı dünyadaki fotosentez koşullarına göre arıyoruz." diye belirtti.
Dünya, geçmişinde yaklaşık 1 milyar yıllık bir soğuk dönem yaşamıştır. Mars, Dünya'ya göre daha küçük olduğu için, çekirdeği daha hızlı soğutuldu ve gezegen manyetik alanını kaybetti. Yaklaşık dört milyar yıl önce de gezegen atmosferinin çoğunu kaybetti. Mars bir atmosfere sahipken, tıpkı Dünya gibi radyoaktif ışınlardan korunuyordu. Dolayısıyla, eğer Mars yüzeyinde bir yaşam aranacaksa yer altına bakmanın daha mantıklı olabileceğini düşünüyor.
Araştırmacılar, "Mars, tarihinin büyük kısmı için soğuk, kurak, oksitleyici ve genellikle sıcak özelliklere sahip olabilir. Ancak yakın yüzeydeki ya da yer altı yüzeyindeki hidrotermal koşullar daha temiz olabilirdi." dedi.
Mars, kesinlikle eski hidrotermal aktivitelere sahipti. Yanlışlıkla 2008'de böyle bir sisteme rastlandı. 2020'de NASA, kırmızı komşumuza bir başka gezici gönderecek. Envanteler toplanacak, depolanacak ve Mars'tan kaya örnekleri getirilecek.