Tüm dünyada her yıl Ekim ayında meme kanseri farkındalığı ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Medicana International İzmir Hastanesi de her yıl düzenlediği etkinlikleri bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ‘Sağlık ve Dayanışma Buluşması’ ile bir araya getirdi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen etkinliklerde katılımcılara meme kanseri hakkında birçok bilgi ve deneyim aktarıldı.
Folkart Carrera Eğitmeni Mina Tatar ile sabah yogasıyla başlayan ‘Medicana Sağlık ve Dayanışma Günü’, Deneyim Paylaşımı başlığı altında ’13. Kat Kim Kanser Olmak İster?’ ismini verdiği ve meme kanseri deneyimini anlattığı kitabının yazarı Yonca Nihal Kakıcı, konuklara deneyimlerini ve yazma sürecini aktardı. Kakıcı’dan sonra Atölyede Yaşam Kurucusu, Bilinçli Nefes Koçu Mahur Muşkara, ‘Nefesinle Dönüşüm Yolculuğu’ sunumu ile doğru nefes alma tekniklerini anlattı.
ONUKER: 40 YAŞ SONRASI HER YIL 1 KEZ MAMOGRAFİ YAPTIRILMALI
Günün ilk hekim sunumunda ise Aile Hekimi Uzmanı Ebru Onuker, erken teşhisin önemini dinleyicilerle paylaştı. Erken teşhiste kendi kendine kontrol, hekim kontrolü ve mamografinin önemine vurgu yapan Onuker, her kadının ayda bir kez kendi kendine meme kontrolü yapması gerektiğini vurgulayarak, “40 yaşından sonra ise her kadın, elle kontrolünün yanında her yıl en az bir kez mamografi çektirmeli. Mamografiden kaçmamak gerekiyor, erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.
IŞIK: CERRAHİ YÖNTEMLER HER GÜN GELİŞİYOR
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Sevil Işık ise meme kanseri cerrahi tedavi yöntemlerini anlattı. Hangi kitlenin cerrahi müdahale gerektirdiği, hangilerinin takip gerektirdiğini anlatan Işık, “Bundan 30-40 yıl önce kitle görülen memenin tamamı alınırdı, prosedür böyleydi. Ancak tıbbın her alanında olduğu gibi cerrahi yöntemler de gelişiyor. Artık birçok vakada memeyi koruyarak kitleyi alabiliyoruz” dedi.
Sadece sunumların değil atölye çalışmalarının da yapıldığı etkinlikle Diyetisyen Seda Uşarer, Şef Rüstem Sönmezer eşliğinde Sağlıklı Beslenme Atölyesi gerçekleştirdi.
KESER: AKILLI İLAÇLAR SON DERECE ETKİLİ
Günün ikinci bölümünde ise Medikal Onkoloji Uzmanı Murat Keser, Meme Kanseri Tıbbi Tedavi Seçenekleri başlığıyla bir sunum yaptı. Meme kanseri vakalarında cerrahi müdahale öncesi ve sonrası tedavileri anlatan Keser, “Cerrahi operasyonu çok erken evrede öneriyoruz. Ameliyat öncesi kemoterapi, akıllı ilaçlar ile çok farklı seçenekler sunuyoruz. Her geçen yıl yeni yeni tedavi seçenekleri de çıkmaya devam ediyor” dedi.
DENİZ: TIBBİ TEDAVİ YANINDA PSİKOLOJİK DESTEK DE ALINMALI
Günün son sunumunda ise Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, meme kanseri sürecinde psikolojik dayanıklılık ve destek sürecini anlattı. İnkar döneminin teşhisin konulduğu dönemde olduğunu ve bu noktada alacağı klinik psikolojik desteğin çok önemli olduğunu söyleyen Deniz, “Kansere yönelik tıbbi tedavi ile beraber psikolojik destek verilmeli. Kanser ile mücadelede psikolojinin yüksek olması son derece önem arz ediyor. Hayattan izole olmamak da çok önemli” dedi.
Medicana Sağlık ve Dayanışma Buluşması, Folkart Carrera Eğitmeni Hale Ulukan’ın yaptırdığı ‘Crunch Burn Pilates Seansı’ ile son buldu.