Ahmet Davutoğlu'nun olağanüstü kongrede aday olmayacağını açıklamasının ardından yeni seçilecek Başbakan ve Bakanlar Kabinesi tartışma konusu oldu. Özellikle ekonomi piyasaları yeni kabinede Mehmet Şimşek'in olup olmayacağı konusuna odaklandı.
Şimdi gözler yeni kabinede. Kimlerin gidip kimlerin geleceği ise merak konusu. Ankara'da konuşulan kulislerden biri de Mehmet Şimşek'in yeni kabinede olmayacağı. Mevcut bakanların değişip değişmeyeceği senaryolarında piyasaların kilitlendiği bakan ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek oldu. Şimşek, Ali Babacan sonrası piyasanın güvendiği bir isim olarak öne çıkmıştı.
En çok yanıt aranılan soru “Kabine’de ekonomi yönetimi değişecek mi, Mehmet Şimşek ekonominin başında kalacak mı” oldu. Ankara kulislerinde ise Şimşek’in kabinede kalma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak başka bir bakanlığa kaydırılabileceği de konuşuluyor. Kulislerden yansıyan en büyük sürpriz ise Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olabileceği.
İNGİLTERE’DEN GELDİ
Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Merrill Lynch’te çalışan ve İngiltere’de yaşayan Şimşek, 2007 seçimlerinde Gaziantep’ten milletvekili seçilerek siyasete girdi. Seçimlerde sonra kurulan hükümette ekonomiden sorumlu devlet bakanı görevine getirilen Şimşek, 2009’da Maliye Bakanı oldu.
Şimşek, 1 Kasım seçimlerinden sonra ise Ali Babacan’ın yerine ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yerini aldı. Kulislerde küresel piyasalarda kırılganlığın Türk ekonomisini yakından etkilediği, iç ve dış piyasalara sinyal için Şimşek’in görevine devam edebileceği tahmin ediliyor.
Şimşek son dönemde faizlerle ilgili yaptığı bir açıklamada, faizlerin yüksekliğini sık sık eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hak verdiğini belirterek, “Faizler yüksek inmeli diyenler haklı, Cumhurbaşkanımız da bunu söylüyor, Cumhurbaşkanımız da haklı” demişti.
G-20’DE VİTRİNDEYDİ
Şimşek’in bir avantajının da geçen yıl yapılan G-20 Zirvesi olduğu ifade ediliyor. 64. hükümet kurulmadan 10 gün önce Antalya’da Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama ile yapılan görüşmede Binali Yıldırım, Berat Albayrak ve Mehmet Şimşek yer almıştı. Şimşek’in kabine dışı kalacağına yönelik senaryoların en önemli gerekçesi ise kendisinden önce aynı koltukta oturan Ali Babacan’la aynı çizgiyi taşıması olarak gösteriliyor. Ali Babacan, Başbakanlık görevinden ayrılacağını açıklayan Davutoğlu’nun ısrarı üzerine 1 Kasım seçimlerinde aday olmuş ve milletvekili seçilmiş; ancak kabine dışında kalmıştı.
Kulislerde kabineye ilişkin konuşulan bir diğer iddia da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın görevinin değişebileceği. Başbakan adayı olarak da ismi geçen Albayrak’ın bu sefer ekonomi yönetiminden sorumlu Başbakan Yardımcısı olabileceği konuşuluyor. Geçen yıl yapılan seçimlerden sonra Albayrak’ın ekonomi yönetimine getirilebileceği gündeme gelmişti. Ancak Berat Albayrak 64. hükümetin Enerji Bakanı olmuştu.
KABİNEDE KRİTİK İSİMLER
Yatırımların koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın yeni kabinede olup olmayacağı da tartışılıyor. Davutoğlu’nun yakın mesai arkadaşlarından olan Elvan, kabinede reformlar ve yatırımların koordinasyonu ve izlenmesi ile yatırım ortamının iyileştirilmesinden sorumlu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olması halinde Mehmet Şimşek’in Elvan’ın görevine kaydırılabileceği de konuşuluyor. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın kabinede Kayseri kontenjanından kalabileceği belirtiliyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın bölge dengesi açısından kabinede kalabileceği de konuşuluyor.
BAŞKA BİR SEÇİM PLANLANMAMALI
Resmi görüşmeler için Madrid’de bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Belki Türkiye’deki iç siyasi gelişmeler yurtdışındakileri şaşırtıyor ama Türkiye’de başka bir seçim planlanmamalıdır” dedi. Garanti Bankası’nın hissedarı İspanyol BBVA Bankası’nın Yönetim Kurulu ve üst düzey yöneticilerine verdiği seminerde Şimşek, “Öyle görünüyor ki, görüş farkından dolayı bir Başbakan değişikliğine gideceğiz. Yapılması gereken hataları düzeltip, mevcut durumu iyileştirmektir” dedi. “Türkiye, iki genel seçime ve yanımızdaki savaşa rağmen yüzde 4’lük büyüme kaydetti. Bu hiç de fena değil” diyen Şimşek, “Ama ekonomimizi daha da iyileştirmek için yapacak çok işimiz var” açıklamasında bulundu.