1 saat süren programda Melek Eroğlu, hedefinin Konak’ı marka kent yapmak olduğunu dile getirdi.
“İzmir deyince akla Konak geliyor. İzmir’i marka yapan aslında Konak’tır. Göztepe’den başlayıp Liman’a kadar giden bir yolumuz var ve Basmane’den başka bir dünyaya geçiyorsunuz. Bu planlamanın olmamasından kaynaklanıyor. Kentin ve Konak’ın silüetine uygun olarak plan yaparsak bu sorun çözülmüş olacak” diyen Eroğlu, sözlerini “Konak’ta evlenen hiçbir çift Konak’ta oturmuyor. Konak İzmir’i kapsadığı için projelerin çoğu ilçeyi kapsıyor. O nedenle çok şanslıyız. İzmir’deki bir buçuk milyon kişi Konak’tan geçiyor muhakkak. Alsancak Garı’nın altından yol açılması bir güzellik katacaktır. Mithat Paşa yol bağlantısında köprülü kavşağın yapılması çok iyi olacaktır. Spor alanlarında da Atatürk Spor Kompleksi’ni çok amaçlı kullanma gibi bir hedefimiz var” diyerek sürdürdü.
Konak’ta Otopark Sorunu ve Çözümü
Eroğlu projelerinden bu sözlerle bahsetti: “Basmane’nin kültürel ve turizm olarak öne çıkmasıyla ilgili projelerimiz var. En büyük ve iddialı projeler bu bölgede. Özellikle Agora bölgesinde turizm olması lazım. Türkiye’nin en güzel Körfezi İzmir’de. İzmir’de 5 yıldızlı otelimiz 10’nu geçmiyor. Antalya’da bu sayı 433. Kongre merkezimiz yok. Kongreye gelen insanları yatıracağımız yatağımız yok. Hem turizm hem tarih hem ekonomi kenti olacaksınız. Deniz ticaretimiz yok. Neden İzmir’den yollar yapıyoruz biryerlere. Bunun nedeni ticaret yollarını İzmir’den Anadolu’ya ulaştırmak için yapıyoruz. Konak’ta önceliğim istihdam, otopark 2. sırada. Gültepe’yi aslında en başa koymak lazım. Oraların planlanmasının yapılması gerekiyor. Otopark’ta Hatay ve Göztepe çok sorun yaşıyor. Oraya bizim vizyon projemiz var. Coğrafi konum olarak Hatay ve Mithat Paşa’da dik bir yamaç var. Biz Susuz Dede’den itibaren 4 km olan alanda tünel yapmayı düşünüyoruz. 6 bin araç için otopark olacak. Hatay’a da belli noktalarla asansörlerle insanları taşıyacağız. Dümdüz bir tünel düşünün ve 4 ayrı yerden girişlerle insanlar arabalarını park edecek.”
İşsizlik Damlacık’ta çözülecek
Ak Partili Eroğlu aynı zamanda işsizliği nasıl çözeceklerini, “İstihdamı yerel yönetimler sağlamalıdır. Bizim organize sanayi bölgemiz yok. Ama Damlacık Mahallesi’nde 11 tescilli binamız var. O bölgede Arge ve tasarım bölgesi projemiz var. En az bin gencimiz burada çalışacak. Arge Tasarım Bölgesi kurunca da bunun desteği de var. Ticaret Odası ve Sanayi Odası’nın Konak’ta yerleri var. Binayı yaparız alt yapıyı hazırlarız. Devlet yardımcı oluyor. O şirketlerde Arge ve tasarımlarını yapar. Üretilen herşeyin desteğini devlet ya maaş ya da sigorta olarak devlet zaten veriyor” ifadeleriyle açıkladı.
“Ben bilgi birikiminle aday oldum”
Kendisine güvendiğini dile getiren Eroğlu, bilgi birikimine güvendiğini bu sözlerle ifade etti: “Ben bilgi birikiminle aday oldum. Ben kadın olduğum için aday olmadım. Kadın daha titizdir, daha iyidir işinde onunla çalışmak isterim. Ama liyakatta önemli burada. Kadınlarımızı istediğimiz ölçüde alanlarda göremiyoruz. Siyasete atılmadan önce sosyal politikalar bakanı fatma şahine ziayret ettik. Fatma Hanım: “Bayanlar iş hayatındasınız ama toplumun heryerindeolun” dedi. ben o zaman siyaseti düşünmüyordum ama birşekilde daldım. Kadının kadına sözü daha etkili oluyor. Bizim amacımız kadının bilgi birikimi ile söz sahibi olduğu alanda ispatlamak.”
“Konak’ı planlamak gerekiyor”
Sahada vatandaşların taleplerinin plansız kentlerde yaşandığını dile getiren Eroğlu, “Konak’ın durumunu insanlar bize söylüyorlar. 1 buçuk aydır sahadayız. Sıkıntılar büyük. Planlama eksikliği ve gecikmesinden kaynaklanıyor. ‘Pazar yerim yok’ diyor insanlar. O bölgenin planı olsa kreşin yeri, sağlık ocağının yeri belli olcak. Hiçbirşey yok. Biz mega proje için gelmişiz. Doğal gazım yok diyor adam bana. Belediyenin planı hazır değil. Bunlar bir kısır döngü. 5 yıl içinde planlanmayan yer kalmayacak. 400 trilyon bütçesi var. Kamulaştırmak belediyenin elinde. Pazar yerini yapmak lazım. Kapalı pazar yeri olması lazım. Böyle bir zorunluluk var daha bunlar yapılmamış. Sadece planlamak gerekiyor. 400 trilyon 81 vilayette yapılan bütçeden daha büyük bir bütçe. 5 yıl daha böyle yaşa diyemezsiniz o insanlara” diyerek eleştiride bulundu.
Kültürpark’a Botanik Projesi
Kültürpark ile ilgili projesini açıklayan Eroğlu, ilçenin tarihine sahip çıkmanın önemine de değindi: “Konak dikey yapılaşmayı kaldırmaz. Tarihe saygı açısından da olmaması laızm Bunlar tarihi merkezi. 5 bin yıl nce Kadifekale kent merkezi oldu. Bu eskiden beri gelen bir yapılaşma. Bizim yapacağımız bunu ön plana çıkarmak olmalı. Kültürpark büyükşehirin elinde. Mekan sahibi olan vatandaşlarımızın kültürparkla ilgili bir beklentisi var. Sosyal olarak orası atıl kaldı. Otoparkı kullananlar geldiği gibi dışarıdan çıkıyor. Kapılarında bile modernizasyon yok. Hala demir korkuluklar var. Eski cazibesini oluşturmak için botanik bahçesi var Singapur’da. Bunu böyle düşünürsek turisti de çekeriz. Büyük bir botanik bahçe planlamak gerekiyor.”
‘Konaklılar başkanı göremiyoruz’ diyorlar
Ak Partili Eroğlu, yönetim anlayışının ulaşılabilirlik olacağını bu sözlerle ifade etti: “Konaklıların en büyük derdi bu. Biz başkanı göremiyoruz diyorlar. Pazar giriyoruz, kahveyi dolaşıyoruz. Her gelen bunu diyor. Seçim zamanı neden geliyorsunuz diyorlar?. Teşkilatların aslında önce dolaşması lazım. 112 mahalleyi kim dolaşabilecek yoksa. Seçim zamanı gidiyoruz ama ben gidemezsem belediye başkan yardımcım gidecek. Yani bunun için beyaz masa projem var. Muhtarın yanında kuracağımız bir masamız olacak. Mahalle muhtarlarında fiziki binaları değişecek.”
Konak’ın yaşamamasının nedeni vizyon
Melek Eroğlu, Konak’ta hedeflerinden birtanesininde günün her saati yaşayan bir kent yaratmak olduğunu dile getirerek, “Konak 18.00’den sonra yaşamıyor. Alsancak yaşadığını sanıyor,yaşamıyor. Kemeraltı’nı canlandırsak. 00.00’ye kadar açık kalsın. Bunların gerçekleşmemesinin nedeni vizyon. Bizim sokaklara gidiyorsunuz. Ballı kuyu denizle mesafesi yakın. Neden polis merkezleri bu yerlerde olsun. Biraz sosyalleşmeye ihtiyacı var gençlerin. Planlama bitmezse sosyolojik olay İzmir’e farklı şekilde yansıyacaktır” diye konuştu.
Konak için gerekirse kapıda yatarım
Eroğlu, Konak’ın sorunları için Ankara’da üzerine ne düşerse yapacağının altınız çizerek, “Konak için gerekirse 10 gün ilgili bakanlıkların kapılarında yatarım. Bunu vaad ediyorum. Konak garanti bana oy verir demiyorum. Proje üretiyorum. Bunların olabileceğini 81 vilayette görüyorum. Konak’ta niye olmasın. Ben mahalleri gezince 3 gün uyuyamıyorum. İnsanların dertleri ile dertleniyorum. Anne olma yönümü, insani yönümü ön plana çıkarıyorum. Yaşadıkları alanın sağlıklaştırılması lazım insanların. O vizyonda o bilgi birikiminde birisiyim” şeklinde konuştu.