Meme kanseri artık ölümcül değil

Prof. Dr. Bilgen, “ Kadınlarda yaş oranı arttıkça vücutlarındaki yağ oranı da artış göstermektedir. Buna bağlı olarak 50 yaş ve üzeri grubundaki kadınlar, 40 yaş ve altı grubundaki kadınlara oranla daha fazla meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır”

Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda “Meme Kanserinde Erken Tanı ve Tedavi” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Günhan Bilgen verdi.
Türkiye’de  kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri konusunda  kadınların bilgilendirip, bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlik  Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla yapıldı.
KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPİ
           Meme kanserinin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğunu ve yılda yaklaşık 15 bin  kadını etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Işıl Günhan Bilgen, meme kanserinin tıbbi tarama yöntemleriyle artık ölümcül olmaktan çıktığını vurguladı.
          Meme kanserinin, belirli bir yaş grubunda yer alan ya da hastalığı tetikleyici belirli faktörlere sahip olan kadınlarda daha sık rastlandığının altını çizen Prof. Dr. Bilgen, “ Kadınlarda yaş oranı arttıkça vücutlarındaki yağ oranı da artış göstermektedir. Buna bağlı olarak 50 yaş ve üzeri grubundaki kadınlar, 40 yaş ve altı grubundaki kadınlara oranla daha fazla meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Bu etkilerden farklı olarak erken yaşta adet gören, geç menopoza giren, ailesinde meme kanseri geçmişi bulunan ve doğumdan sonra emzirmeyen kadınlarda da diğer kadınlara oranla meme kanserine yakalanma oranının fazla olduğu görülmektedir” dedi.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
         Meme kanserinde erken teşhisin her zaman çok önemli olduğunu ve tedavinin erken evrelerde yüzde yüz sağlanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgen, 2013 yılına kadar Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde yürütülen tarama çalışmalarına artık Toplum Sağlığı Merkezleri’nin ve aile hekimlerinin katıldığını, her kadının bu yerlerde düzenli olarak taramalarını yaptırmaları gerektiğinin büyük önem taşıdığını söyledi.
       40- 50 yaş  grubundaki kadınların 1-2 yılda bir, 50 yaş ve üzerindeki kadınların yılda bir mamografi çektirmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgen, meme kanserine yakalanıp tedavi gördükten sonra iyileşen kadınların düzenli olarak tarama yaptırmaya devam etmeleri gerektiğini ifade etti.
    Taramaların yapıldığı yerlerin deneyimli radyologlara sahip olmasının mamografinin doğru olarak incelenmesi için büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Bilgen, iyi tarama yapan merkezlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri