Türkiye’de genelinde 1171 Ar-Ge Merkezi bulunurken, Tasarım Merkezi sayısı 347 olarak açıklandı. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre ise yılda 260’ı yerli, 210’u yabancı olmak üzere 470 patent ve faydalı model alınıyor. Rakamları umut verici olarak değerlendiren TİAD Başkanı Fatih Varlık, şirketlerin Endüstri 4.0’ı kaçırmamak için ciddi yatırım yaptığını, bütçelerinin yüzde 1’ini Ar-Ge’ye aktardıklarını söyledi. Varlık, sanayinin yapay zeka kavramını yerli üretime adaptasyon konusunda da önemli çalışmalar yaptığını, metal şekillendirme makinaları üretiminde ise dünyada söz sahibi olduğumuzu kaydetti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı verilere göre; Türkiye genelinde 1171 Ar-Ge Merkezi ve 347 Tasarım Merkezi bulunuyor. Türkiye’nin son dönemde bu alanda büyük bir atılım gösterdiğini söyleyen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, stratejik öneme sahip makine ve teçhizat imalatı alanında ise 176 Ar-Ge ve 31 tasarım merkezinin faaliyette olduğunu kaydetti. Takım tezgahları özelinde faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayısının 15, tasarım merkezi sayısının ise 3 olduğunu aktaran Varlık, “Ar-Ge için ayrılan bütçelere baktığımızda, şirketler bütçelerinin yüzde 1’ini Ar-Ge’ye ayırmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 3’ün üzerine çıkmaktadır” dedi.
“Sanayinin geleceği yapay zeka”
Türkiye’deki şirketlerin Endüstri 4.0’ı kaçırmamak için gelişmiş ülkeler kadar olmasa da Ar-Ge’ye ciddi bütçeler ayırdığını söyleyen Başkan Varlık, “Akıllı ve yapay zekaya sahip makineler üretmek; ülkemiz için bir hayal değil. Bunu yapacak potansiyelimiz var. Ancak, Endüstri 4.0 ve yapay zekayı sadece uygulamayla kalmamak gerekir. Gerekli ekipman ve enstrümanları da üretmek geleceğimiz için elzem durumdadır. Sanayinin kalbi olarak bilinen takım tezgahı üreticileri, ‘Endüstri 4.0 Uygulamaları’ konularında öncü rol oynamaktadır. Üretimin verimini ve kalitesini artırmak için yerli takım tezgahlarımızda olmayan ya da yeterli düzeyde olmayıp ithal edilen makinelerde de Endüstri 4.0 ve yapay zeka alanlarında gelişimler hızla devam ediyor” dedi.
“Metal şekillendirme üretiminde dünyada söz sahibiyiz”
Son dönemde büyük veri işlemesi, yapay zeka uygulamalarının takım tezgahlarının gelişimini artırdığını söyleyen Varlık, şunları kaydetti: “Özellikle robotik sistemlerle bir arada çalışan takım tezgahları, yazılımlar ile gelişen takım ve makine ömrünü uzatmaya ve kaliteyi artırmaya yönelik sistemler üretimi gün geçtikçe daha verimli hale getirmektedir. Takım tezgahları sektörünü teknoloji yönünden dünya ile kıyasladığımızda, takım tezgahlarını metal işleme ve metal şekillendirme olarak iki ayrı grupta değerlendirebiliriz. Metal şekillendirme tarafında dünyanın önde gelen ülkelerinin ürünleri ile başa baş gelecek, neredeyse aynı teknolojiye sahip makineler üretebiliyoruz. Metal işleme tarafında ise dünya Almanya ve Japonya gibi teknolojiyi üreten ülkeleri takip ediyor. Bu ülkeler ile takım tezgahlarının üretiminde baş edebilmek oldukça zor. Ancak tasarım ve ürün geliştirme ile rekabet edilebilir. Türkiye Takım Tezgahları sektörünün yakın hedeflerini, yüksek teknolojiye sahip makinalar kullanarak yerli üretimin katma değerini yükseltmek ve daha yüksek ekonomik girdi sağlamak olarak tanımlayabiliriz.”
Bu farkındalıkla da Türkiye takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu olarak önemli atılımlar yaptıklarını ve bununla ilgili olarak ilgili kamu kurumlarına rapor sunduklarını aktaran Varlık, “Türkiye’de Takım Tezgahları sektörünü daha iyi yerlere getirmek rekabetçiliği artıracaktır. Türkiye makine kullanımında dünyada ilk 10 içerisinde, Avrupa’da ise 3. sırada yer alıyor. Mevcut konumumuzu koruyabilmek için, kullanımda olduğu gibi üretimde de bu sıralara gelmemiz şarttır. Yakın gelecek için yüksek teknoloji üretimine yönelik yatırım planlaması ile ilgili TİAD olarak bir yol haritası hazırladık. Ülkemiz sanayisinin ihtiyaç duyduğu takım tezgahlarının yerli olarak Türkiye’de üretilmesi ve sanayi gelişiminde atak yapabilmemiz için gerekli olan çalışmaların neler olduğunu ve yol haritasını hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Savunma Sanayi Başkanlığı’na sunduk” diye açıkladı.