Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde 2014-22 yılları arasında 8 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Mevlüt Kaya, görev süresinde sektörde birlik ortamına katkı sağlamanın yanında, doğal taş sektöründe de işlenmiş ürün ihracatını EMİB'te yüzde 50’den, yüzde 76’ya çıkardıklarının altını çizdi. Görev süresinde madencilik sektöründeki 16 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle Madencilik Platformu’nu oluşturduklarını paylaşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ankara’da sektörün sorunlarının çözümü için hep birlikte başarılı çalışmalar yürüttüklerini, önümüzdeki süreçte bu birlikteliğin korumasını arzu ettiğini dile getirdi.
Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı madencilik yaptığımızı gösterdik
Sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği Hayatımız Maden Çalıştaylarını, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’yle dönüşümlü 4 kez başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini, madenlerin insanlığa hayatının her noktasında, yaşamı kolaylaştırdığını kamuoyu ile paylaştıklarını anlatan Kaya, “Sürdürülebilir, çevreye duyarlı madencilik yaptığımızı kamuoyuna gösterdik” şeklinde konuştu.
“Hayatımız Maden Çalıştayları” dışında, “AMORF Tasarım Yarışması, URGE Projeleri, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyetleri, Eğitimler, İnsan Kaynağı var İş Sağlığı ve İş Güvenliği” başlıklarında onlarca projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen EMİB Başkanı Kaya, “3 farklı URGE Projesi yürüttük, Dünya’nın en büyük iki fuarı Xiamen ve Marble Fuarlarına yoğun katılım gösterdik. Avustralya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Umman, Hindistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Vietnam’a fiziki ve sanal sektörel ticaret heyetleri düzenledik. Pandemiye, ekonomik krize, savaşa rağmen “İnadına üretim, inadına ihracat” mottosuyla Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin ihracatını yüzde 30’luk artışla 1 milyar 123 milyon dolara taşıdık. Kültürpark’a sığmayan Marble Fuarı için İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Fuarİzmir’i sektörümüze ve İzmir’e kazandırdık” diye konuştu.
Türk doğal taşlarını daha katma değerli ihraç etmek için tasarımın kilit bir görev üstlendiğini aktaran EMİB Başkanı Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğal taş sektöründe tasarımcılar ve mimarlarla sektörümüzü entegre etmek için AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışması’nı 2 yıl başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bizden sonra gelecek Yönetim Kuruluna güzel bir miras bıraktığımızı düşünüyoruz.”
“Önce İnsan” sloganıyla hareket ettiklerini vurgulayan EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, doğal taş sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini, doğal taş madenciliği sektöründe iş kazalarını önlemek için “İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” isimli Avrupa Birliği projesini görev sürelerinde sektöre kazandırdıklarının altını çizdi.
Yetenekli gençlerin maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliğini tercih etmeleri için asgari ücret oranında burs projesini de kendi dönemlerinde sektöre kazandıklarını belirten Kaya, “3 mühendislik branşında 137 başarılı gence 1 milyon 407 bin TL’lik bursu İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğiyle birlikte verdik. Başarılı gençler sektöre katıldıklarında sektörümüzün vizyonuna önemli katkılar sağlayacaklarına inanıyoruz” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğü 8 yıllık süreçte, Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyeliği, İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcılığı görevlerinde de bulunduğunu hatırlatan Kaya, “Görev süremde birlikte çalıştığım tüm ihracatçı meslektaşlarıma, bu kurumlardaki tüm kademelerde görev yapan çalışanlara, 8 yıl boyunca davet ettiğimiz her programımıza katılarak sektörümüzün sesi soluğu olan basın mensuplarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 22 Nisan 2022 tarihinde yapılacak Genel Kurulda göreve gelecek meslektaşlarıma da başarılar diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.