Mevsim değişiklikleri bazen ruhsal değişikliklere de neden olmaktadır. Bu mevsimlerde kendimizi genellikle daha yorgun, mutsuz ve halsiz hissederiz. Günler kısalır, havalar soğur, buna bağlı olarak hareketimiz azalır. Beslenme şeklimiz de bu değişimden etkilenir. Bizi daha çok mutlu edeceğine inandığımız besinlere yöneliriz. Bu besinler ise genellikle yüksek kalorili ve düşük besin değerli yiyeceklerdir.
Soğuk havaların etkisiyle enfeksiyon hastalıkları da artmaya başlar. Özellikle çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar bu dönemlerde daha yüksek risk altındadır. Peki bu geçiş dönemlerinde kendimizi nasıl koruyabiliriz?
Diyetisyen Selin İnal’dan beslenme önerileri..
Vitamin alımınıza dikkat edin. A, E, C vitaminleri bağışıklık güçlendiricidir. Bilinenin aksine hasta olduktan sonra alındığında C vitamini iyileştirmez. Bunun yerine, günlük yeterli C vitamini almak hastalıklara karşı korur. Portakal, limon, mandalina gibi meyveler; maydanoz, yeşil biber, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek C vitamini içeren besinlerdir. Bu sebze ve meyveleri tüketin. Su tüketimine dikkat edin. Havaların soğumasıyla susuzluk hissi azalabilir. Su içmeyi unutabilir, ihtiyacınızdan daha az su içebilirsiniz. Yeterli miktarda su içilmezse yorgunluk halsizlik hissedilir.
Günlük en az 8-10 su bardağı su içmemiz gerekir. Susama hissini beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
YAŞAM TARZINIZ DENGELİ BESLENME OLMALI
Dengeli beslenin. Dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Düzenli sebze meyve tüketme alışkanlığı kazanın. Günde 2-3 porsiyon meyve tüketin. Kuru meyve yerine taze meyve tercih edin, böylece meyvenin posasından faydalanmış olursunuz ve bu size uzun süre tokluk sağlar.
GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN BALIK ŞART
Haftada en az 1 gün balık tüketin. Balık omega 3 açısından oldukça zengindir. Omega 3 bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Bu nedenle hastalıklara karşı koruyucudur. Mümkünse haftada 2 -3 gün balık tüketin.
Bitki çayları tüketin. Bitki çayları vücutta arındırıcı etki yapar, canlandırır. Yeşil çay ve ekinezya gibi çaylar bağışıklık güçlendirici ve antioksidandır. Papatya, ıhlamur gibi çaylar ise yatıştırıcıdır, uyumadan önce içmeniz daha iyi olacaktır. Bitki çayları kronik hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli
tüketilmelidir. Bitki çaylarınızı tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal ve limon dilimleri kullanabilirsiniz.
Diyet yapmayın sağlıklı beslenin. Hızlı kilo vermek için yapılan yanlış diyet uygulamaları vitamin ve mineral eksikliklerine neden olarak, vücudun bağışıklığını düşürebilir. Bütün besin gruplarını içeren vitamin, mineral açısından dengeli beslenme programları uygulayın.
Tüm bunlara ek olarak kan değerlerinizi kontrol ettirin. Vücudunuzda vitamin mineral eksikliğiniz varsa bu size yorgunluk, halsizlik olarak yansıyabilir. Bu durumlarda takviye almanız gerekebilir.