MHP İzmir İl Teşkilatı Ocak ve Şubat aylarında dört ana başlık altında bir dizi çalışma yürütecek. STK’lar, Üniversiteler, gönüllü kuruluşlar ve partililerle birlikte sürdürecekleri bu çalışmalarda her türlü desteğe açık olduklarını ifade eden MHP İzmir Medya ve Tanıtımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “İl başkanımız Sayın Necat Karataş’ın talimatıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ocak ve Şubat aylarında da dört dosyamız var. Bunlardan ilki de son günlerde dikkatleri üzerine çeken eczaneler konusu. Biz meseleyi kurumsal işleyiş ve hizmet olarak ele aldık. Vatandaşlarımız Eczanelere kolay ulaşmalı ve ihtiyaç duydukları ilaçları hemen almalıdırlar. Nöbetçi eczanelere yeni planlama yapılmalı, bu konuda da eczanelere yeni konsept belirlenmelidir. Son düzenlemeye göre 3500 kişiye bir eczane hizmet verebiliyor. Bu sebeple nöbet günlerinde yoğunluk ve ulaşım zorluğu oluşturuyor. Bunun içinde İzmir Eczacılar Odası Başkanımız Sayın Tuncay Sayılgan’dan destek istedik. Sağ olsunlar bizi kırmadılar. Gerekli açıklamaları yaptılar. Biz de mevcut sıkıntılar ve çözüm yolları üzerinde durarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Eczanelere Güvenlik ve Panik Butonu
İzmir Eczacılar Odasıyla yaptıkları yazışmalarda ve kamuoyuna yansıyan haberlerde öne çıkan en önemli sorunlardan birinin de nöbetçi eczanelerin yaşadığı güvenlik sorunları olduğunu söyleyen Cumhur Bulut, “Bu çok önemli bir konu, eczanelerimiz toplumsal yaşantımız içinde vazgeçilmez kuruluşlardan biri. Kamu hizmeti verme zorunluluğu olan eczanelerimizin ve personelinin gasp, hırsızlık ve can güvenliği gibi tehlikeli durumlarla karşılaştığını biliyoruz. Bu saldırıları önleme anlamında polisimizin devriye desteği yetersiz kalıyor. Eczacılarımız bu sahipsizlikten çok şikâyetçi. Bizim bu konuda iki önemli teklifimiz var. Bunlardan biri bankalarda kullanılan ‘Panik Butonu’ uygulaması bir diğeri de Odamızın nöbetçi eczaneler için sağlayacağı ‘Profesyonel Güvenlik Şirketi’ desteğidir” açıklamasında bulundu.
Rahat çalışmaları sağlanmalı
Proje çalışmalarını yürüten MHP İzmir AR-GE Komisyon Başkanı Bekir Hastürk ise, “yaptığımız araştırmalara göre güvenlik endişesi yaşayan eczanelerimiz nöbete kaldıkları günlerde maalesef gece 00.00’dan itibaren kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bu da hastalar açısından çok büyük sıkıntılar yaşatıyor” derken, konuyu çok yönlü bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Seher Dikmen, “Konumuz halk sağlığı olduğu için tüm yönleriyle ele almak bizim için bir zorunluluk oldu. Odamızdan aldığımız bilgilere göre, nöbetçi eczanelerin sayısı ilçe ve semtlerin nüfus yoğunluğuna göre belirleniyor. Fakat bazı ilçelerimizin coğrafi büyüklüğü sebebiyle istenilen manada hizmet insanımıza ulaşamayabiliyor. İnsanımızın acil ilaç sıkıntısı ulaşım çilesiyle çaresizliğe dönüşebiliyor. Yaşlı ve bakıma muhtaçlara ve bununla birlikte bazı imkânsızlıklar yaşayanlara özel kurye hizmeti verilebilir düşüncesindeyiz” dedi.
Aktar mı eczane mi?
Son yıllarda alternatif tıbbın kabul görmesi ve yaygınlaşması sağlık anlayışında bazı aksaklıklar oluşturduğunu söyleyen MHP Buca Kadın Kolları Başkanı Ayşe Tuna da konuyla ilgili olarak “Hazırladığımız eczane dosyasının içinde en önemli konulardan biri de ortada olan karışıklık. Aktarlar, televizyonlar ve radyolar haraç mezat ilaç satıyor. Bu ürünlerin raf koruması bile bazı koşullara bağlı iken yer tezgâhlarına düşmesi ve buralardaki sağlıksız koşulardan insanımıza sunulmasını çok tehlikeli buluyoruz. Eczacılar odamızda bundan çok şikâyetçi. Sağlık Bakanlığının bu konuyu ele alması gerekiyor. Denetim ve koşulların iyileştirilmesi bir mecburiyet. Çünkü konu insanımız” diye konuştu.
Stok yok, zorluk var
Son günlerde basında sıkça yer alan ilaç stoku ve piyasada bazı ilaçların bulunamaması konusunda da araştırma yaptıklarını söyleyen AR-GE Komisyon Başkan Yardımcısı Aybike Göcekli “Eczacı sosyal yaşantımız içinde ve geleneklerimiz açısından önemli bir model. Böylesine önemli bir yerde duran eczacılarımızın ilaç stoklayacaklarını düşünmüyoruz. İthal ilaçlar konusunda yaşanan sıkıntıların zaten dönemlik olduğunu biliyoruz. Fakat tabii ki de bu meseleyi takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. Projenin en genç üyesi Dilâ Su Bulut ise konuyu değerlendirirken “Bilhassa kış günleri çocuklar çok hastalanıyor. Geceleri çok ateşleniyor, hastalıkları artıyor. Onların çabuk ve kolay bir şekilde ilaç bulması için nöbetçi eczanelerin sayısının arttırılması çok iyi olacaktır. Nöbetçi Eczaneler kolay ulaşılan yerlerde olmalı” dedi.
İşte MHP İzmir’in Eczane Dosyasındaki Bazı Öneriler;
Gece Nöbetine kalan eczanelere profesyonel güvenlik personeli desteği
Bankalarda kullanılan koruma amaçlı Panik Butonu bağlantısı
Nöbetçi olduğu gün ve gecelerde mağduriyet yaşayanlara profesyonel kurye desteği
Büyüyen semt ve mahallelerde nöbetçi eczane sayısının arttırılması
Aktarlarda satılan ilaç nevi ürünlerin denetiminin sağlık kuruluşlarımızca yapılması
İlaç ve çeşitli gıda takviyelerinin satışında yetkisi olmayanlara karşı müeyyide uygulanması