Bilim adamları insanları rahatlatan ve gece daha iyi uyumalarını sağlayan besinlerin soğan, pırasa ve enginar olduğunu açıkladı. Bu besinler prebiyotik (diyetsel lifler) açısından zengindir ve içerdikleri prebiyotikler midemizdeki yararlı bakterileri besler. Midemizde bulunan bu bakteriler mide sağlığımıza yararlıdır ve metabolik yan ürünlerin vücudumuza yayılmasını sağlayarak beyindeki kaygı ve korkunun azalmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Prebiyotiklerin etkisini denemek için bir grup bilim adamı laboratuvar fareleri üzerinde deneyler uyguladı. Prebiyotik katkılı yem verilen farelerin REM uykuları daha uzun sürmüştür. REM uykusunda beden dinlenir ve vücut kendini onarmaya vakit bulur. Strese maruz kalmalarına rağmen prebiyotik katkılı yemlerle beslenmiş fareler REM uykusunda daha çok zaman geçirmiştir.
REM uykusunda kişi rüya görür ve bunun stresi azalttığı düşünülmektedir. Gece iyi ya da yeteri kadar uyuyamamak stresi tetikleyen temel olaylardan birisidir.
Önceki araştırmalarda stresin mide bakterilerinin sağlığını azalttığı kanıtlanmıştır. Enginar ve pırasa gibi prebiyotik açısından zengin olan besinler mide bakteri sağlığımızı istikrarlı bir şekilde korur ve stresin vücudumuza olan etkisini azaltır.
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre ilk yıllarda prebiyotik açısından zengin bir beslenme uyku kalitesini artırır, mide bakterilerini destekler ve beyinsel/psikolojik sağlığı teşvik eder.
Prebiyotik besin nedir?
Prebiyotikler yararlı mide bakterilerini besleyen besinsel liflerdir.Vücut prebiyotikleri ayrıştıramıyor ve sindiremiyor. Bu yüzden probiyotikler için mükemmel bir besin kaynağıdır.Prebiyotik açısından zengin olan besinler enginar, sarımsak, soğan ve pırasa gibi besinlerdir.
Peki probiyotik besin nedir?
Probiyotikler çeşitli sağlık yararları olan canlı bakteriler ve mayalardır. Genelde yoğurtlarda ve kefirde probiyotik bulunur ya da besin takviyesi olarak alınır. Probiyotikler çoğu zaman "yararlı" veya "mide dostu" bakteriler olarak adlandırılır. Probiyotikler midedeki doğal bakteri dengesini korur.