İşlenmiş gıdaların, insan sağlığı üzerindeki etkilerinin açıklanması istemiyle Sağlık Bakanlığına soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle ultra işlenmiş gıda ürünleri üzerine Fransa’da yapılan çalışma sonucunda, aşırı işlenmiş gıda tüketiminin % 10 artması durumunda tespit edilen kanser sayısının da % 12 oranında arttığının görüldüğü yönünde açıklamalar olduğunu vurguladı.
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR MU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşlenmiş gıdalarda kullanılan mısır şurubu, katkı maddeleri ve yüksek yağ ile tuzun obeziteye neden olduğu ifade edilmektedir. Bakanlığınızca bu bağlamda araştırma yapılmakta mıdır?
İşlenmiş gıdalarda ürünleri bir arada tüketmek sindirim sistemlerine zarar vermekte midir?
İşlenmiş gıdalar vücudumuzda yararlı bakterilerin ölmesine neden olmakta mıdır?
İşlenmiş gıdaların sinir sistemi ve hormonlar üzerinde etkileri araştırılmış mıdır?
Satışa sunulan işlenmiş gıdaların etiketlerinde yer alan bilgiler denetlenmekte midir?
İşlenmiş gıda ürünlerinin sağlık açısından risk içerdiği doğru mudur? İşlenmiş gıdaların raf ömrü uzatan maddelerin insan sağlığı üzerinde etkisi var mıdır?
Koruyucu madde, raf ömrü uzan madde bir üründe belli oranda varken kişi farklı birden çok ürün aldığında bu oranların toplamının yarattığı oranla bir risk oluşması olası mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.
ARAŞTIRMALAR YAPILMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru öneresiyle gündeme getirdiği işlenmiş gıdaların çeşitli sağlık sorunlarına yol açıp açmadığının araştırılması yönündeki sorularına yanıt veren Sağlık Bakanı Koca, “Bu tür ürünlerin bir arada tüketiminin sindirim sitemine etkileri, tüketiminin yararlı bakterilerin ölmesine neden olduğu ve tüketiminin sinir sitemi ve hormonlar üzerine etkileri konusunda bir araştırması bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
RESMİ KONTROLLER YAPILIYOR
Satışa sunulan işlenmiş gıdaların etiketlerinde yer alan bilgilerin denetleme işlemleriyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, etiketleme konusundaki kurallar, gereklilikler ve sorumlulukların “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” belirtildiğini, tüm illerde bulunan gıda kontrol görevlileri tarafından gerekli kontrollerin yapıldığını ve gıdanın izlenebilirliği açısından Bakanlıkça belirlenen bilgi ve belgelerle gerekli tanımlamaların uygun şekilde tanımlanması gerektiğinin zorunlu olduğunu belirtti.
TÜKETİM MİKTARI AZALTILMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşlenmiş gıdalar ve özellikle ultra işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sık sık uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Ultra işlenmiş yiyecekler çoğunlukla atıştırmalıklar, tatlılar ve hazır yiyeceklerden oluşuyor. Ultra işlenmiş gıdaların hızla artan tüketiminin gerekli bilgilendirmeler yapılarak azaltılması sağlanmalıdır” dedi.
Sağlık Bakanı Koca, “Sağlık açısından bu tür gıda ve içeceklerdeki en önemli risk; yüksek enerji, yağ, şeker ve tuz gibi besin ve besin öğelerini içermesidir. Bunların tüketim miktarının azaltılması için Bakanlığımızca Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat ile Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programları kapsamında çeşitli aktiviteler ve çalışmalar yürütülmektedir.”
GIDA KATKI MADDELERİ
CHP Milletvekili Gürer’in, gıda katkı maddelerinin insan sağlığına etkileri ve fazla tüketilmesi durumunda nasıl bir riskle karşılaşılacağı yönündeki sorusuna yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Gıdalarda kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri Kodeks . Alimentarius Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu amaçla söz konusu komisyona bağlı Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi (JECFA) tarafından sağlığa zararlı olmadığına karar verilen katkı maddesi için kullanım limitleri belirlenmektedir. Gıda katkı maddelerinin risk değerlendirmesi, bağımsız, uluslararası bir uzman bilimsel grup - Gıda Katkı Maddeleri (JECFA) Ortak FAO / WHO Uzman Komitesi tarafından yürütülmektedir. Sadece JECFA güvenlik değerlendirmesine tabi tutulan ve tüketiciler için kayda değer bir sağlık riski sunmayan gıda katkı maddeleri kullanılabilir” dedi.