Milletvekili Gürer'e Bakan Koca'dan cevap

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Pandemi dönemi öncesi verileri açıklayan Bakan Koca, 2019 yılında hastanelerde ameliyat olduktan sonra iyileşemeyip hayatlarını kaybeden hasta sayısının 43 bin 431 olduğunu belirtti.

AMELİYATTAN SONRA ÖLENLER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hastanelerde tedavi olan ve ameliyat edildikten sonra hayatlarını kaybeden kişilerle ilgili verilerin açıklanması için Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi:

“Ülkemizde, 2019 yılında hastanelerde bir kez muayene olan kişi ve birden çok kez muayene olan kişilerin sayısı ayrı ayrı ne kadardır? Ülkemizde, 2019 yılında hastanelerde bir ve birden fazla kere tedavisine yatış yapılarak devam edilen kişilerin sayısal dağılımı ayrı ayrı ne kadardır? Ülkemizde, 2019 yılında ameliyat sonrası iyileşemeyerek vefat eden kişi sayısı ne kadardır? İllere göre, ameliyat sonrası ölüm vaka oranlarının en yüksek olduğu beş il hangileridir?”

667 MİLYON KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2019 yılında hastanelere yapılan başvuru sayısının 667 milyon 824 bin 046 olduğunu açıkladı.

HASTANELER OTELE DÖNDÜ

Bakan Koca, 2019 yılı içerisinde günü birlik yatışlar dâhil olmak üzere, bir kez yatarak tedavi olan 16 milyon 910 bin 299 kişi ve birden fazla yatarak tedavisi gerçekleşen 15 milyon 534 bin 829 kişi bulunduğunu belirterek toplam yatarak tedavi olanların sayısının ise 59 milyon 518 bin 138 olduğunu kaydetti.

MASADAN KALKAMADILAR

Sağlık Bakanı Koca, “2019 yılı içerisinde ameliyat olmuş ve hastane çıkış şekli ölüm olan 43 bin 431 kişi bulunmaktadır” diyen Bakan Koca, ameliyat sonrası ölüm oranlarının en yüksek olduğu ilk 5 ilin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya olduğunu da söyledi.

AYDA BİR HASTANAYE

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bir yılda hastanelere yapılan başvuru sayısının 667 milyonu geçmiş olmasının dikkat çekici olduğuna işaret etti. Gürer, “Ülkemizde çok fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarımız var. Çok iyi yetişmiş ve uzman doktorlarımız bulunuyor. Sağlıkta, AKP iktidarları döneminde birden çok uygulama değişikliği oldu.

Pandemi süreci hastalığın ne kadar sorunlu bir durum olduğunu da tüm dünyaya öğretti. Tıp ne kadar ilerlemiş olsa da, bir virüs yaşamı alt üst etti. Mülteciler hariç, 82 milyon nüfuslu ülkemizde bir yılda 667 milyon kişinin hastanelere başvuru yapması, neredeyse her yurttaşın 35-40 günde bir hastaneye gittiği anlamına geliyor. Bu çok büyük bir rakam. Toplum sağlığı bu bağlamda önemsenecek boyutta. Birçok hastanede yatacak yatağın dahi kalmadığı zamanlar oluyor.

Sağlıklı yaşam için yurttaşlarımızın daha çok bilgi ile buluşturulması gerekir. Hastalıkları aşmak, mutlaka korunmakla olası. Ekonomik sorunların artmasının sağlık üzerinde olumsuz etki yarattığı da unutulmamalıdır. Pandemi sürecinde bu rakamların daha da arttığı düşünüldüğünde sağlığımızın giderek ne kadar sorunlu bir duruma geldiği de görülmektedir. Sağlığın şakaya gelmeyeceği gerçeğinden yola çıkarak sağlığımızı bozmadan yaşamaya çalışacak düzenlemeler sağlanmalıdır” diye belirtti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri