Türkiye ve Almanya arasında, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın Can Dündar ve Erdem Gül davasını izlediği gerekçesiyle çıkan krizin ardından bir krizde Almanya'da bölgesel yayın yapan bir televizyon kanalında yayınlanan klip yüzünden mizah krizi çıktı. Klipte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert şekilde eleştirildi. Politik mizah yapan programda yayınlanan klip iki ülke arasında diplomatik krize yol açarken, Almanya Büyükelçisi Erdmann Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Almanya'da bir yerel televizyon kanalında yayınlanan politik mizah konseptli "Extra 3" programında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir klip yayınlandı. Klipte Erdoğan, Türkiye'deki basın özgürlüğü, Cumhurbaşkanlığı sarayı, Suriyeli sığınmacıları pazarlık payı olarak kullandığı iddia edilmesi, çözüm süreci gibi bir çok konuda eleştirildi.
"Almanya'da basın ve ifade özgürlüğü vardır."
Klibin kanalda yayınlanması üzerine, Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ı çağırdı. Erdmann'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seviyesiz olarak eleştirildiği ve alay edildiği notası verilerek, yayının durdurulması talebi iletildi. Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği notaya Almanya'dan, Almanya'da basın ve ifade özgürlüğü olduğu yanıtı geldi. Öte yandan programda bir çok Alman siyasetçinin de mizah malzemesi yapıldığı ve eleştirildiği belirtildi.
Nota verilmesinin ardından Extra 3'ten yanıt geldi
Dışişlerinden Almanya'ya verilen nota üzerine, tüm ülkede izlenen devlet televizyonu ARD'da haber olarak sunuldu. Haberde notaya sebep olan video da yayınlandı.
Extra 3 isimli mizah programı Türkiye'nin verdiği notaya cevap olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Extra 3 ayın çalışanı olarak ilan etti.
Kuzey Alman Radyo Televizyonu (NDR) da verilen notaya tepki göstererek, Almanya'nın özgür bir ülke olduğunu açıkladı. NDR Genel Yayın Yönetmeni Andreas Cichowicz; Extra 3'te yayınlanan video için diplomatik yollara başvurulmasının basın ve düşünce özgürlük anlayışlarıyla uyuşmadığını belirtti.