Munyar ESİAD’ın konuğu oldu

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), Ekonomi Yazarı Vahap Munyar’ı ağırladı. Munyar toplantıda, ekonomi gazeteciliğinin Türkiye'deki gelişimini, reklam veren, patron ve siyasilerin ekonomi gazeteciliğine bakış açılarını örneklerle anlattı.

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü Türkiye'de ekonomi gazeteciliğinin 24 Ocak 1980 kararlarıyla boyut kazandığını söyledi. Güçlü, kendisinin de bu süreçte önce kamu görevlisi olarak daha sonra da özel sektör yöneticisi olarak görev yaptığını ve ekonomi basınıyla yakın ilişki içinde olduğunu belirtti. Güçlü, “Ekonomide dönüşüm gerçekleştikçe gazetelerin ekonomi sayfaları da buna paralel bir gelişim gösterdi. Vahap Munyar’ın Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü olarak görev yaptığı dönemde ekonomi sayfasının sayısı hızla arttı. Munyar, ekonominin temel dinamikleri konusunda ve özellikle şirketlerle ilgili alanda özel bir yazar olarak kendini geliştirdi ve ekonomi basınına yeni bir tarz kazandırdı. Bu alanın tartışmasız en önemli yazarı oldu.” dedi.

Ekonomi sayfalarının sayısı 1980’den sonra arttı

Konuşmasına mesleki yaşamını anlatarak başlayan Munyar, Özal’ın ekonomi yönetimine gelmesiyle beraber ekonomi gazeteciliğinin öneminin artığını söyledi. 1980 yılının ortalarına doğru sayfa sayılarında artış başladığını anımsatan Munyar, “Bunun nedeni de Türkiye ekonomisinde artış başlamıştı. Şirketler reklam verir duruma geldiği için ekonomi sayfaları da artış gösterdi. 1985 yılından sonra şirketlerle ilgili haberler de yapmak önem kazandı. Çünkü o dönemde borsaya olan talep arttı.” diye konuştu.

“Reklam verenin etkisi çok”

Ekonomi haberlerinde reklam veren etkisinin önemli bir konu olduğunu belirten Munyar, Türkiye’de reklam pastasının büyüklüğünün 3 milyar doları pek geçmediğini söyledi. Reklam veren sayısının az, reklam pastasının küçük olduğunu açıklayan Munyar şöyle konuştu. “Özellikle belirleyici reklam veren sayısı daha az olduğu için ekonomi sayfalarında reklam veren etkisini çok daha fazla hissediyoruz. Eğer karşınızda güçlü reklam veren varsa onunla ilgili olumsuz bir haber yapamıyorsunuz. Geçmişte bazen göze alınıp yazılırdı ama artık yazıldığında reklam anlaşmaları hemen iptal ediliyor.”

“Ekonomi haberi yazmak zor”

Siyaset haberi yazmak kadar ekonomi haberi yazmanın da zor olduğunu söyleyen Munyar, “1980 darbesinden hemen sonra Necati Doğru, Günaydın Gazetesi'ndeki ‘Baklavaya zam geldi‘ haberi üzerine 1’inci Ordu Komutanlığı'nda ifade verdi. 'Sen halkı isyana mı teşvik ediyorsun' dediler. İçeri atılmaktan zor kurtuldu. Başka alanlarda olduğu gibi ekonomi yazı ve yorumlarına kafanın fazla takılması 14 -15 yılda daha da arttı.  En küçük olumsuz haber ve yazı büyütülebiliyor. Siyasi alanda yazı yazmak ne kadar zorsa ekonomi alanında yazmak da o kadar zordur" dedi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü katılımlarından ötürü gazeteci yazar Vahap Munyar’a teşekkür ederek kendisine plaket takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri