SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi, geçtiğimiz günlerde basına verdiği demeçlerde SADAT’ın ülkelere verdiği hizmetlere dair Dışişleri Bakanlığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na yazı yazdıklarını ifade etti ve kamuoyuyla şu bilgileri paylaştı: “Falan ülkeden şöyle bir talep var, şu ülkenin şu biriminden talep var bu faaliyeti şu çerçevede yürüteceğiz diye yazıp yazılı başvuru yapıyoruz. Yazımıza cevap geliyor, uygun görüldü diye ya da mahsur görülüyorsa hizmeti vermiyoruz. Danışmanlık ve eğitim üzerinden gitmek istesek de silah ve mühimmat talebi daha fazla geliyor.”
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergeleri verdi. CHP’li Bakan önergelerinde, SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi’nin açıklamalarını referans vererek, şirketin faaliyetlerini sürdürürken devletten aldığı izinlerin detaylarını sordu.
Mevlüt Çavuşoğlu, CHP’li Murat Bakan’ın sorularına tek cümle ile yanıt verdi ve “Konu Bakanlığımın görev alanına girmemektedir” dedi.
“Çavuşoğlu, SADAT Başkanı’nı yalanladı!”
CHP’li Bakan, “Erdoğan, başdanışmanı yaptığı, MGK toplantılarına aldığı Adnan Tanrıverdi’nin ve kurucusu olduğu SADAT’ın arkasında durmadı. Önce Erdoğan ‘Yakından uzaktan hiçbir bir alakam yok deyip’ sattı. Şimdi Çavuşoğlu, Melih Tanrıverdi’nin açıklamalarını referans vererek sorduğumuz sorulara ‘Bakanlığımın görev alanına girmemekte’ diyerek sattı. Yani Çavuşoğlu, yazılı olarak başvuru yapıp izin istediğini söyleyen SADAT Başkanı Tanrıverdi’yi yalanladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı sorularımıza ne yanıt verecek göreceğiz. Onlar da SADAT Başkanı’nın açıklamalarını yalanlarsa ya da soruları cevapsız bırakırsa -sükut ikrardan gelir- bu artık hukukun görev alanına girer. Savcıların SADAT ile ilgili suç duyurumuzu dikkate alması ve harekete geçmesi gerekir” diye konuştu.
SADAT’ın hizmet ve faaliyetleri kapsamında izin almasıyla ilgili süreç nasıl işlemektedir?
CHP’li Bakan önergelerinde şu soruları sormuştu: “Bugüne kadar SADAT tarafından Bakanlığınıza yapılan yazılı başvurular üzerine SADAT’ın hangi yıllarda hangi ülkelere hizmet vermesi uygun görülmüştür? Tarafınızca uygun görülen hizmetlerin detayları nedir? Bugüne kadar SADAT tarafından Bakanlığınıza yapılan yazılı başvurular üzerine SADAT’ın hangi yıllarda hangi ülkelere hizmet vermesine izin verilmemiştir? İzin verilmemesi hangi gerekçelere dayandırılmıştır? SADAT’ın hizmet ve faaliyetleri kapsamında sizden izin almasıyla ilgili süreç tam olarak nasıl işlemektedir? Detayı nedir? Tanrıverdi, “Danışmanlık ve eğitim üzerinden gitmek istesek de silah ve mühimmat talebi daha fazla geliyor” demiştir. SADAT, sizden aldığı izin kapsamında hangi yıllarda, hangi ülkelere silah ve mühimmat sağlamıştır? Ülkelere silah ve mühimmat sağladığını ifade eden SADAT, bu ticareti sizden izin alarak yaptığını beyan etmektedir. SADAT bu silah ve mühimmatları nereden ve ne şekilde temin etmekte ve nasıl satmaktadır? Bu sürecin detayı nedir? Bakanlığınız bu işin neresindedir?”