Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin Nisan ayı Dost Meclisi toplantısına SGK İzmir İl Müdür Ekrem Gülcemal konuşmacı olarak katıldı. Her ay geleneksel olarak yapılan Dost Meclisi toplantısında bu ay “Son Dönem Teşvikleri ve SGK Düzenlemeleri” ve “Ürdün Yatırım İş Fırsatı” konuları konuşuldu.
Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan gecenin ilk konuşmasını MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü yaptı. MÜSİAD İzmir'in artık bir aile olduğunu vurgulayan Başkan Ülkü, "Bugünkü dost meclisi toplantımıza İzmir'in değerli SGK Müdürü Ekrem Gülcemal aramızda. Bizi kırmadılar, dost meclisimize konuk oldular. MÜSİAD olarak bu akşam bir kaç projemizden sizlere bahsetmek istiyoruz. MÜSİAD'lı bireyler ve iş adamları olarak her gün her vakitte iyi işlere imza atmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Siz değerli üyelerimizde buna destek veriyorsunuz, biz de hem ülkemize hem geleceğimize ve gençlerimize bırakacağımız ülkemizi daha iyi yaşanır bir hale getirmek için her alanda çalışmalarımızı ileriye doğru taşımak istiyoruz" dedi.
Ürdün'de Türk iş adamlarına yatırım fırsatı
Nisan ayı Dost Meclisi'ne katılan MÜSİAD İzmir üyelerine yatırım fırsatı olduğunun müjdesini veren Ülkü, "Yaklaşık 3 hafta önce Ürdün'e gittik. Orada büyükelçimiz bir iş fırsatından bahsetti. Değerli dostlarımız da sağ olsun bize yardımcı oldu. 'Bu işi başarırsa İzmir MÜSİAD başarır' dediler, çünkü hem iş adamlarımızın gösterdiği girişimcilikle ve gösterdiğimiz başarıyla oradaki yetkililerle gidip tanıştık. Ürdün'de gıda, tekstil, mobilya ve bütün sektörlerde Türk ürünlerinin AVM'de sunulacağı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ürdün'ün başkenti yani ticaretin o bölgedeki merkezinde Amman'da yapacağız. Ürdün, orta doğunun ticaret merkezi olarak 7 milyon nüfusa sahip çok ciddi bir ülke. En önemli değerlerinden biri ise para birimi olan Ürdün Dinarı. 5 yıldır dolar bazında hiç değişmiyor. Yaklaşık 5 buçuk TL, dolardan da Euro'dan da daha değerli, o anlamda bir istikrar. Paraları çok kıymetli, orada vergi muafiyeti var. Yani kısacası bununla ilgili bize 'projenize devam edin, biz size sonuna kadar destek vereceğiz' dediler." şeklinde konuştu.
Türk ürünleri kaliteli
Ürdün'de Türk üretimi ürünlerin çok beğenildiğini ifade eden Başkan Ülkü sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz o bölgede perakende satış yaparak halka hitap edeceğiz, o bölgede başladığımız da herhangi birimiz herhangi bir sektörde yaptığı girişimle, oradan birçok yere açılma fırsatı gelecektir. Orada üretim ve montaj yapıldığında Ürdün ürünü şeklinde üretildiğinde Dünya'nın birçok ülkesine gümrüksüz ve kotasız ürünler gönderme fırsatı doğacak. Ürdün'de Türk ürününe müthiş bir rağbet var. Türk ürünü kalite sembolü alıyor. Eğer orada bir ürün 'Made in Turkey' damgalı ise, Türk bayrağı varsa ve Türkiye'den geliyorsa gerçekten bizim şu şu markalar deyip aldığımız gibi değer veriyorlar. Bu da oraya götüreceğimiz ve yapacağımız yatırım anlamında bizi daha da heyecanlandırıyor. Yapılacak olan AVM'nin bulunduğu noktada yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyor. Dolasıyla ulaşım kolay, ana cadde de ve tam karşısında Ürdün Üniversitesi var. Biz bu proje ile ilgili MÜSİAD genel merkezinde sunum yaptık ve projemiz çok fazla rağbet gördü. Başkanlar toplantımızdaki arkadaşlar şimdiden yer ayırtmak istedi. Gerçekten herkesi heyecanlandıran bir proje. Özellikle İzmir MÜSİAD olarak böyle bir projeyi başarırsak, diğer bütün ülkelerde yapabileceğimiz bir örnek proje olacak. Vakti geldiğinde bu konuyla ilgilenen iş adamlarımıza bilgiler vereceğiz, daha detaylı bir toplantıda uzun uzun anlatacağız."
İstihdam teşvikleri
SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, Dost Meclisi'ne katılan MÜSİAD İzmir üyelerine istihdam teşviklerini anlattı. Gülcemal, geçtiğimiz hafta torba kanunundan yürürlüğe giren 'Yeni nesil teşvik' hakkında MÜSİAD üyelerini bilgilendirdi. 2004 yılından bu yana çıkartılan istihdam teşviklerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Gülcemal, "Kayıtlı çalışma halinde işçilik maliyetini düşürecek istihdam teşviklerimiz var. İstihdam politikalarımıza beraber işçilik maliyetlerini azaltabiliyorsunuz. Kayıtlı çalışma konusundaki hassasiyetlerinizi bekliyoruz. Bütün çalışmalarımız bunun için. Hem kayıtlı çalışma hem de prim ödeme konusunda bize destek olacağınızı umuyorum. 16 tane istihdam teşviki programız var. Türkiye'de toplam işçilik maliyetlerinin prim yükü yüzde 34.5 İşsizlik maliyetlerini de katarsak bu rakam yüzde 37.5'i buluyor.
İstihdam teşviklerinde ayrıntıya da bakmak gerekiyor. Teşviklerin bazıları ücreti, bazıları primleri kapsıyor. Şu anda 16 istihdam teşviki bulunmakta, 687 sayılı istihdam teşviki ile birlikte birinci istihdam seferberliğini bakanlığımız hayata geçirdi. Tüm Türkiye'de 2017 yılında 1 buçuk milyon istihdam sağlandı. İzmir'de 2016'nın Ocak ayına göre 600 bin ek istihdam sağlandı. Tabi bunlar sizlerin teveccühünüz, sizlerin istihdama gönül vermişliğiniz ve artı bu istihdam teşviklerinizden faydalanmanızla birlikte, İzmir'de biz dilediğimiz rakama ulaşamasak bile yüzde 60, yüzde 70 oranında hedefimizi yakalamış olduk. Şimdi yeni nesil teşvik, bundan sonra duyacağınız teşvik bu olacak. 2018 yılında sizlere ağırlıklı olarak anlatacağımız teşvik bu olacak, geçen hafta torba kanunundan yürürlüğe girdi. Bu teşvik ile imalat ve bilişim sektörüne teşvik etmeye çalışıyoruz, imalat sektörü şimdi elimizde az miktarda iş kolu bulunurken, bilişim sektörü hala belli değil. Bilişim sektöründe hangi faaliyetlerin olacağı henüz belli değil. Peki bu iki iş sektörünün dışında olanlar bu teşvikten faydalanmayacak mı, tabi ki de faydalanacak. İmalat ve bilişim sektörünün farkı şu olacak, imalat ve bilişim sektöründe çalışan işçilerin, ücretlerinde bir sınır yok. Ödemiş olduğunuz ücretlerin tamamı burada istihdam teşvikinden faydalanabilecek. İmalat ve bilişim sektörünün dışında kalan sektörler de ise, askeri ücrete kadar olan kısma destek veriyor olacağız. Yani bizim buradaki desteğimiz, 761 TL ile 2059 TL arasında değişiklik olacak. Askeri ücretle çalışan bir işçinin bir aylık prim maliyeti istihdamla 61 TL idi. Bunun tamamına destek vereceğiz, tavana kadar çalışan bir işçi için ise, maksimum 2059 TL istihdam teşviki veriyor olacak" dedi.
İzmir'de 126 bin iş yerinin faaliyet gösterdiğini belirten Gülcemal, "Bu işyerlerinin 100 bini istihdam teşviklerinden ve asgari ücret teşviklerinden faydalanabiliyor. İzmir'deki işyerlerimize her ay 155 milyon TL istihdam teşviki veriyoruz. Prim borcu olmaması şartıyla işverenlerin tamamı istihdam desteği alıyor. İstihdam teşvikinden faydalanmak için işsizleri alın, ortalama sigortalı sayınızı da artırın. Şimdi bizim teşviklerden faydalanan işverenlerden tek talebimiz şu, Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi. Yani primlerini öde, vergilerini zamanın da ver, kayıt dışı çalıştırma ve sahte sigortalı çalıştırma, işverenlerden tek istediğimiz bu." ifadelerini kullandı.
Çok sayıda sanayici ve işadamının katıldığı toplantı sonunda soruları cevaplayan Ekrem Gülcemal’e MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, hediye takdim ederek teşekkür etti.