İl Müdürü Özen, “Covid’in gölgesinde ikinci Kurban Bayramı’nı daha geçirme hazırlıklarındayız. Tabi bunun getirdiği tedbirler kapsamında bayramımızı ifa etmeye çalışıyoruz. Şu an içerisinde bulunduğumuz Kurban Pazarı, İlimizde Kurban Komisyonu tarafından belirlenen yaklaşık 433 adet kesim ve 411 satış yerlerinden birindeyiz. Vatandaşlarımızın özellikle İl Kurban Komisyonunca belirlenen bu bölgelerden kurban alımı yapmaları ve kesimini de bu belirlenen bölgelerde yapmaları çok önemli. Geçen yılki rakamlara baktığımız zaman 50 bin civarında büyükbaş hayvan, 113 bin civarında da küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak satıldığı ve kesildiği görülüyor. Bu sene de İlimizde 49 bin civarında büyükbaş, 100 bin civarında da küçükbaş kurbanlık kapasitemiz var. Buna ilaveten diğer illerden 5 bin civarında büyükbaş, 20 bin civarında da küçükbaş hayvan getirme kapasitemizle birlikte, İzmir’de vatandaşlarımızın ihtiyacı olan kurbanlık hayvan eksiğimiz bulunmamaktadır.” Dedi.
Fiyatların canlı ağırlık olarak kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 32-33 TL, küçükbaş hayvanlarda 37-38 TL civarında seyrettiğini ifade eden Özen, “Pazarımızı gezdiğimiz zaman üreticilerimizin getirdiği hayvanların %80-90’ının satıldığını görüyoruz” dedi.
İl Müdürü Özen: “Müdürlüğümüze bağlı 120’ye yakın veteriner hekimimizle bayram öncesinden başlayarak, bayramın son gününe kadar pazarları ve kesim yerlerini denetim altında tutacağız. Buradaki amacımız vatandaşlarımızın kurbanlarını sağlıklı bir şekilde almaları, kesmeleri ve ibadetlerini de layıkıyla yapmalarını sağlamak.” Dedi
Kurban Kesecek Vatandaşlar Bunlara Dikkat Etmeli
Kurban kesecek vatandaşlara da bu noktada iş düştüğünü söyleyen Özen; “Vatandaşlarımızın, hayvanlarını belirlemiş olduğumuz satış noktalarından almaları ve yine belirlenmiş kesim yerlerinde kesmeleri gerekmektedir. Bu satış ve kesim yerlerinin listelerine Müdürlüğümüz web sitesinden ulaşabilirler. Kesinlikle sokak aralarında kesim yapılmaması gerekiyor. Kurban atıklarını da rastgele yerlere atmamaları, belirlenmiş olan kesim yerlerindeki bölgelere atmaları gerekiyor. Pazar yerlerinde satış yapan üretici ve işletme sahiplerinin de Covid önlemlerine uymaları, girişte HES kodu sorgulamasına ve ateş ölçer uygulamalarına riayet etmeleri gerekiyor. Ateşi yüksek olan ve HES kodu uygulamasında temaslı görünen kişiler satış noktalarına alınmamaktadır.” Diye konuştu.
Kurban Alımı ve Kesimi Zamana Yayılmalı
Vatandaşların, kurban alımını ve kesimini bir güne sığdırmak yerine zamana yaymalarını, yoğunluğun önlenmesi açısından tavsiye eden Özen, “2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da hem İl Merkezimiz hem de İlçelerimizde sorunsuz bir alım-satım ve sorunsuz bir kesim işlemi ile Kurban Bayramı’nı geçirmeyi hedefliyoruz. Ben şimdiden İlimizden ve İl dışından kurban getirerek satış yerlerinde satış yapacak olan üreticilerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı pazarlar diliyorum. İzmir’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza bu tedbirler kapsamında güzel bir Kurban Bayram’ı geçirmelerini temenni ediyor, herkese hayırlı bayramlar diliyorum.” dedi.