Birçok farklı maddenin bir arada bulunduğu söz konusu mutfak çöpleri ise doğal olarak mutfak ortamında olabildiğince göz önünde bulunmayan noktalarda, örneğin mutfak dolaplarında barındırılır. Öte yandan mutfak dolaplarını çöpleri depolamak için kullanmak, aslında o kadar da iyi bir fikir olmayabilir. İşte mutfak çöpünü dolapta tutmamak için 5 neden:
1. Kötü kokular
Pek çok farklı artığa ait kokuların yanı sıra bozulmaya başlayan gıda maddelerinden kaynaklanan kokuları da içeren çöpler, dolap gibi küçük ve havasız bir ortamda bulundurulduğunda tüm kokuların daha fazla yoğunlaşmasına neden olabiliyor. Bu da dolabın her açıldığında mutfağa yoğun ve kötü bir koku yayılması anlamına geliyor. Eğer siz de yemek gibi güzel kokularla özdeşleşen mutfak ortamında dolaplardan dağılan çöp kokusu ile karşılaşmak istemiyorsanız çöpleri dolabın dışında ve kapaklı bir kutuda muhafaza etmeniz en mantıklı adım olacaktır.
2. Bakteri ve mikroplar
Bozulan, çürüyen ve birbiri ile etkileşime geçen artıkların birer mikrop yuvası olduğunu savunmak yanlış olmayacaktır. Bu artıkları dolap içerisinde saklamak ise karanlık ortamda çoğalan bakteri ve mikropların tüm mutfağın hijyenini sarsmasına ön ayak olabilir. Özellikle küçük çocuklu bir aile iseniz, üst düzey hijyen sağlanması daha fazla önem kazanacağından mutfak çöplerinin öncelikle dolaplardan ve sonra da sık sık evden çıkarılmasına dikkat etmenizde fayda var.
3. Dolaplarda alan kaybı yaşanması
Dolapların kadınlar için evde en önemli şeylerden biri olduğu savunulabilir. Ferah, düzenli bir ev ortamı yaratabilmek için pek çok kişi artık dolap sayısının fazla olduğu evleri tercih etmektedir. Diğer yandan çöplerle dolu olan dolaplar, özellikle de en fazla eşyanın barındığı mutfaklarda alan sıkıntısı yaşanmasına neden olabiliyor. Çünkü çöplerin muhafaza edildiği yerlere hijyen kaygısından dolayı başka bir mutfak malzemesi yerleştirilemiyor. Ancak mutfak dolaplarında çöplerle yaratılan ölü alanı, çöpleri dolap dışında tutarak yeniden işlevsel hale getirebilmek mümkün.
4. Çöplerin unutulması
Mutfak çöplerinin dolu olduğu ve artık evden atılması gerektiği kimi zaman gözden kaçabiliyor. Dolap gibi yerlerde, kapalı kapaklar ardında kalan çöpler, bir süre sonra yığın haline gelebiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için ya hemen hemen her gün dolapları kontrol edebilir ya da çöp kutularını dolabın dışına çıkararak doluluk oranını kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.
5. Çöp kutusu seçeneklerinin sınırlanması
Çöplerin konulacağı bir kutu arayışındayken, eğer bu kutuyu dolap içine yerleştirmek istiyorsanız mutlaka dolabın boyutlarını göz önünde bulundurmanızda yarar var. Aksi takdirde dolap kapağının her açılışında etrafa saçılan çöpler görebilir, çöp kutusunun hacminden dolayı memnuniyetsizlik yaşayabilirsiniz.
Kaynak: Milliyet Emlak