NASA, depreme ilişkin uydu fotoğrafları yayınladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerle ilgili NASA da açıklama yaptı.

NASA tarafından yayınlanan bilgi notunda 6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin batısında etkili olan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin her iki ülkede de can ve mal kayıplarına yol açtığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlk deprem, yüzeyin 18 kilometre altındaki bir fayda gerçekleşti. Derinliği nispeten az olması, depremin merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen şiddetli sarsıntılar oluşmasına yol açtı. İlk depremden yaklaşık dokuz saat sonra 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha ve çok sayıda artçı deprem de kaydedildi.

Depremle birlikte NASA ile birlikte dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar depreme ve neden olduğu hasara ilişkin ilgili uydu verilerini işlemeye başladı.

NASA'da jeofizikçi olarak görev yapan Eric Fielding, "Uzun bir fay segmentinin yüzeye kadar parçalandığı, çok büyük ve güçlü depremlerdi. Depremler birçok şehri ve köyü kapsayan geniş bir alanda, çok şiddetli bir sarsıntıya yol açtı. 7.8 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, ABD San Francisco'yu yerle bir eden 1906 depremine benziyordu.”

Görselde Türkoğlu, Kahramanmaraş ve Nurdağı’nın bazı kısımlarına ilişkin, ilk gelen verilerle oluşturulan bir hasar haritası var.

Koyu kırmızı alanlar, binaların, evlerin ve altyapının ciddi hasar aldığı veya zeminin değiştiği yerleri temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar orta derecede veya kısmen hasar görmüş yerleri gösteriyor. Her piksel (nokta) yaklaşık 30 metre genişliğindedir.

Oluşturulan hasar haritasının tamamını büyük çözünürlükte incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

HARİTA NASIL OLUŞTURULDU?

Harita 8 Şubat 2023'te Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2'de (ALOS-2) toplanan veriler ile PALSAR-2 tarafından elde edildi. Uydu, Dünya yüzeyine mikrodalga titreşimleri gönderen bir sensör olan sentetik bir radar, binalar da dahil olmak üzere zeminin haritasını çıkarmak için bu dalgaların yansımalarını yakalar.

Bilim adamları, 8 Şubat 2023’te toplanan verileri, aynı uydunun depremden önce 7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022 tarihlerinde yaptığı gözlemlerle karşılaştırarak değişiklikleri tespit etti. Bu sayede hasarlı alanları belirlendi.

NASA yetkililerine göre oluşturulan harita, çalışmada kullanılan ALOS-2’nin 70 kilometrelik dar bir alanı tarayabilmesi nedeniyle etkilenen bölgenin yalnızca orta bölümünü kapsıyor. Ancak 7.8 büyüklüğündeki ilk depremin ve 7.5 büyüklüğündeki 2. depremin merkez üsleri haritada yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri