Normalde uydulara çok fazla yakıt doldurulmuyor çünkü bu durum onların fırlatma işlemlerini oldukça maliyetli yapıyor. Bu yüzden en uygun düzeyde yakıt kullanılıyor. Uydular uzay çöplüklerinden kaçabilmek ve yörünge değiştirebilmek için sıvı yakıta ihtiyaç duyuyor. Northrop Grumman ve NASA, 9 Ekim’de bir Rus roketinde bulunan “türünün ilk” yakıt ikmali yapabilen gemisi Mission Extension Vehicle‘yi uzaya gönderiyor.
Açılışı MEV-1 yapacak ve üç ay içinde Intelsat uydusuyla birleşecek. Bu uyduya beş yıl boyunca hizmet sağlayacak. Ondan sonra diğer uydulara yardım edebilecek. Uzay aracının içerisindeki yakıt 10 yıl sürecek şekilde tasarlandı. Bu sayede birçok uyduya yardım etmesi bekleniyor. İkinci uzay aracı olan MEV-2, 2020’de başka bir Intelsat uydusuna yardım edecek ve MEV-1 ile aynı miktarda yakıtla uzaya fırlatılacak. Tahminlere göre, her iki MEV uzay aracı da mevcut coğrafi uydularının yüzde 80’ini sabitleyecek performansa sahip.
MEV programı hızlanırsa NASA bu hizmetleri satın alabilir. NASA, düşük dünya yörüngesindeki uydulara yakıt ikmali yapmak istediği gibi yörünge içi servis teknolojisi üzerinde de çalışıyor.