NASA’dan gelip İzmirli öğrencilerle buluştu

NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) düzenlediği ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı iki günlük konferansta gençlerle bir araya geldi.

İEÜ Konferans Salonu’nda, 13-14 Mart tarihlerinde düzenlenen ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı etkinliğin ilk günü lise öğrencilerine, ikinci günü de üniversite öğrencilerine açık olarak gerçekleşti. Yaklaşık 400 lise öğrencisi ile 200 üniversiteli gencin katıldığı etkinliklerde; İEÜ Rektörü ve TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar ile Türkiye Uzay Ajansı Bilimsel Danışmanı, İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto da birer sunum gerçekleştirdi.

İNSANLIĞA KATKI SAĞLAYACAK

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, Ay yüzeyine ilk insanlı uçuşun 1969 yılında Apollo ile yapıldığına dikkat çekti. Trimble, benzer bir gelişim sürecinin Artemis projeleri ile daha hızlı şekilde ilerleyeceğini söyleyerek, ”Artemis 1, Orion kapsülüyle ilk olarak atmosfer dışı bir misyon olarak gerçekleştirildi. Önümüzdeki sene hayata geçmesi planlanıyor. Artemis 2 ise insanlı uzay aracını içeriyor. Artemis projeleri ile Ay'a ayak basmayı ve orada kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı planlıyoruz. İnsanlı bir uzay aracının Artemis projesi kapsamında 2025 yılında Ay'a inmesi planlanıyor" diye konuştu. Ay'da yapılacak çalışmalarla birçok endüstrinin gelişeceğine inandıklarını ve bunun da insanlığa büyük faydası olacağını söyleyen Trimble, Türk öğrencilerin uzayı öğrenme konusunda çok ilgili olduğunu da vurguladı.

TÜRKİYE GEREKLİ TEKNOLOJİYE SAHİP

İEÜ Rektörü ve TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar, Türkiye’de uzay alanındaki çalışmalara ilişkin bilgi vererek, “Milli teknolojiler geliştirme aşamasında önemli bir noktaya geldik. Sanıyorum ki 2024 sonu, 2025 başında Türksat zinciri uydulardan birini, yerli yapım olarak uzaya göndermiş olacağız. Türkiye, bu teknolojilere sahip olduğunu dünyaya göstermiş olacak. Uzay istasyonuna bir Türk astronotun gönderilmesi ile ilgili eğitimler de yakın zamanda tamamlanacak. Yıl sonu ya da önümüzdeki yılın başlarında Türk astronotları, ‘Uluslararası Uzay Üssü’ne giderek bazı deneyleri yapar hale gelecek. Türkiye'nin yürüttüğü bir diğer proje de aya uydu göndermek. Gezegenler arası seyahatte belirli bir yörüngeye girmek önemli bir bilgi birikimi gerektiriyor. Göndereceğimiz uydu, Ay etrafında bir yörüngeye girecek; daha sonra da Ay'ın yüzeyine sert bir iniş yapacak. Uydumuz bu yolculukta uzayla ilgili çok ayrıntılı resimler çekecek, veriler toplayacak. Türkiye, bu birikime sahip” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN HEYECANINDAN ETKİLENDİK

Türkiye Uzay Ajansı Bilimsel Danışmanı, İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto ise, “Öğrencilerin heyecanından çok etkilendik. Türkiye’nin gelecekte yapacağı uzay alanındaki çalışmalar adına çok umut verici bir etkinlik oldu. Gençlerin bu alanla ilgili araştırmalar yapması, uzaya ilgi duyması çok değerli. Amerika’nın ilk insanlı uzay çalışmalarının 1960’larda gerçekleştiğini düşünürsek, Türkiye’nin uzay konusunda içinde bulunduğu durum ve ilerleme hızı iyi bir seviyede” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri