Kimi için mesleği ve yaptığı iş; sadece para kazanmasına yarayan bir araçtır. Kimisi için ise kendisini gerçekleştirme alanı… Gelecekteki işi sahiplenme biçimimizin, henüz okul sıralarında meslek seçimi yaparken kendini belli etmeye başladığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Ne olacaksın sorularına cevap verirken yaşadığınız duyguyu bir düşünün, işte o gün içinde taşıdığınız o heyecan bugün mesleğinize olan bakış açınızı belirliyor olabilir…
Herkesin istediği bölümü okuyup hayalindeki mesleğe sahip olması ve istediği iş yerlerinde çalışması gerçekten de çok güzel olurdu. Dünyanın hiçbir yerinde herkes için bunun mümkün olduğunu söyleyemeyiz. Ama dünyanın her yerinde ve her koşulda, bir meslekte ve iş yerinde kişileri birbirinden ayırt edecek başarı faktörünün “iş yapma biçimi” olduğunu söylemek çok yanlış olmaz sanırım.
Son zamanlarda, üretim ve hizmet sektöründe rekabetin olmazsa olmazı olarak sıkça telaffuz ettiğimiz “katma-değer”in artık çalışan profillerinde de öncellikle aranan özellik olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz. Katma değeri yüksek çalışan dediğimizde bize çağrıştırdığı anlam; işletmeye değer katan, fark yaratan bireyler olmalı. Üretken, İş yapma biçimi başarılı, farkındalığı yüksek olaylara bakış açısı/yaklaşımı profesyonel, çözüm ve sonuç odaklı çalışanlar, taşıdıkları bu özellikler sayesinde daha fazla başarılı olma şansına sahip. Aynı teknik özellikteki ( eğitim ve teknik donanım) bireyler arasında kişilik özelliklerindeki ölçülemeyen bu soyut kavramların katma-değeri yaratan özellikler olması ne kadar ilginç öyle değil mi?
Burada en önemli özelliğin üretkenlik olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her iş yeri ve yöneticiler, öncelikli olarak üretken çalışanlara sahip olmak ister. Burada ifade etmek istediğimiz üretkenlik, sadece teknik konularla ve somut verilerle desteklenen bir kavram olarak değil, iş yapma biçiminde yaratılan fark gibi birçok alanı kapsayan, daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesi gereken bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yeni fikir ve projeler, sorunlara farklı yaklaşımlar, daha hızlı sonuç alma… hepsi üretken insanların iş yapma biçimlerinin doğal sonuçları olarak sıralanıyor.
Kişilerin yaptığı işe ilişkin bakış açıları; başarılı olmak için izlediği yolları, yani “iş yapma biçimleri” ni belirleyen en önemli faktör. Kitapları 19 milyondan fazla satan, uluslar arası kabul görmüş lider, konuşmacı ve yazar John C. Maxwell, örgütlerde başarılı olmak isteyen kişilerin öne geçmek için izledikleri iki yola işaret ediyor. Bunlardan ilki üretkenlik, diğeri ise politika… Size hangisi uyuyor?
Üretken insanlar Politik insanlar
Gelişmeye dayanırlar Tanıdıkları kişilere dayanırlar
Yaptıkları işe odaklanırlar Söyledikleri şeye odaklanırlar
Göründüklerinden daha iyi olurlar Olduklarından daha iyi görünürler
Esaslara dikkat ederler Kestirmeden giderler
Gerekeni yaparlar Popüler olanı yaparlar
Kendi kaderlerini kontrol etmek için çalışırlar Kaderlerini başkalarına bırakırlar
Bir sonraki seviyeye geçmek için uğraşırlar Bir sonraki seviyeye geçirilmeyi umarlar
Prensiplere dayanarak karar verirler Görüşlere dayanarak karar verirler