Bu besinleri pişirirken birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Et pişirirken dikkat edilmesi gerekenler
Normal ısıda pişirilmiş ette besin değeri kaybı olmaz. Ancak yüksek derecede pişen etlerde vitamin kaybı yaşanır. Fırın, ızgara ve yağda yüksek ısıda pişirilen etler hem suyunu kaybeder hemde içerisinde var olan vitamin ve minerallerin kaybolmasına neden olur.
Bu vitamin ve mineral kaybını yaşamamak için etleri, üzeri kapalı olarak domates veya başka bir sulu sebzeyle orta dereceli ısıda yavaş pişmelidir. Böylelikle hiç vitamin kaybı yaşanmaz.
Sebze pişirirken dikkat edilmesi gerekenler
Sebzelerde ise durum tam tersi bir hal alıyor. Sebzeler içerisinde bol miktarda su barındırır. Bu nedenle mümkün olduğunca su katılmadan ve kısa sürede pişirilmesi gerekir.
Sebzeler haşlandıkta sonra haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Pişirme suyunun dökülmesi halinde B1 vitamini ve Folik asit tamamen kaybolacaktır.
Patates mümkün olduğunca kabuklu pişirilmelidir. Kabuğu ile birlikte pişirilmiş bir patates yaklaşık 1,600 miligram potasyum içerir, yani tüm bir gün için önerilen miktarın yarısı kadar ve potasyumuyla ünlü muzdan neredeyse 4 kat fazladır.
Potasyum sadece hidrasyon ve atletik performans için önemli bir elektrolit anahtar
Doğranmış sebze ve meyveler pişirileceği zaman, kaynar suya atılmalıdır. Soğuk suya konarak pişirilmemelidir. Taze sebzeler domates veya salça gibi asitli bir yiyecekle pişirilirse pişme süresi uzar.
Süt pişirirken dikkat edilmesi gerekenler
Sütlü tatlılar pişirilirken tatlıya, ateşten almadan önce şeker eklemeniz gerekir. Bu durumda yaptığınız sütlü tatlının vitamin değerleri kaybolmamış olur.
Ayrıca, süt kabardıktan sonra karıştırılarak 5 dakika kaynatılıp ve hemen soğutulmalıdır. Buzdolabında cam kavanozda 1-2 gün saklanabilir.
Makarna sağlıklı pişirme yöntemleri
Makarna ve diğer tahıl grubu besinleri pişirirken pişirme suyunun dökülmesi suda eriyen vitaminlerin özellikle de B grubu vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
Besin öğesi kaybını en aza indirmek için makarna ve benzeri tahıl grubu besinleri az suda haşlayarak ve suyunu çektirerek pişirilmesi uygun olur.