NFT Sanat Eserleri ve Telif Hukuku İlişkisi

NFT hakkında bilgi veren Avukat Nevin Can, NFT kullanımının blok zincir teknolojisi ile birlikte yaratıcı fikri mülkiyeti birleştirerek popülerlik kazandığını söyledi.

Kripto varlıkların kullanım alanının artması sonucu NFT sanat eserlerinin de ortaya çıktığını söyleyen Akdeniz Arabuluculuk Merkezi Ortaklarından Avukat Nevin Can, “NFT (Non-Fungible Tokens) terimi, henüz tam bir karşılığı bulunmamakla birlikte, Türkçe’ye misli olmayan kripto varlıklar olarak çevrilebilir. En genel tanımıyla Non-Fungible Tokens, blok zincir teknolojisinde depolanan bir veri birimidir. Bu ürünler, kripto âlemlerinde ticari veya sanatsal amaçlarla elde bulundurulan, maddi olmayan sanat eserleridir. Şartları oluştuğunda her şeyin NFT olması mümkündür. Örneğin bir ses veya görüntü dosyası, oyun içindeki sanal öğeler, ikonik spor anlarının video görüntüleri NFT’ye dönüştürülerek satılabilir. NFT’lerin daima bir sanat eseri niteliği de taşıması gerekmez. Nitekim, en fazla 140 veya 280 karakterlik ve edebi değeri olmayan tweet paylaşımlarının bile NFT olarak dijital platformlarda satışa sunulduğu ve hatta satın alındığı görülmektedir” dedi.

BLOK ZİNCİR SANATTA DA BAŞROLDE

Özellikle finansal teknolojiler alanında adını duyuran blok zincir kavramının, sanat alanında da başrole geçmek üzere olduğunu dile getiren Avukat Nevin Can, “NFT’ler diğer kripto varlıklardan farklı olarak “biriciklik” unsurunu barındırdığı için sanat eseri olarak nitelendirilebiliyor. Dünyada ve ülkemizde birçok ünlü sanatçı ve markanın kullanmaya başladığı bu token kişisel verilerin korunması, telif hakları, devir sorunu ve vergilendirmeye tabi olup olmaması gibi birçok hukuki problemi de beraberinde getiriyor. NFT’ler günümüzde modern sanat eserleri olarak görülmektedirler ve Dolayısıyla 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) bu varlıkları koruma kapsamına almaktadır. Bu kanunda ortaya konulan bir ürünün eser sayılması için belli şartlar ön görülmüştür. Eser onu meydana getiren kişinin özelliklerini barındırmalı, sahibinin hususiyetini taşımalıdır. Maddi bir varlığı olmalıdır. Son olarak da sahibinin özelliklerini taşıması ve tek olması sebebi ile NFT’ler eser vasfını haizdir. Dolayısıyla NFT olarak hazırlanmış ya da NFT’ye dönüştürülmüş eserler gerek Türk hukuku gerek uluslararası mevzuat gereği eser olarak kabul edilir ve hukuki korumaya sahiptir” dedi.

NFT SANAT ESERLERİ VE TELİF HUKUKU İLİŞKİSİ

Avukat Nevin Can, NFT'lerin gelişmekte olan bir sistem olması nedeniyle telif hakkı ile ilişkisi de tartışmalı bir konu olduğunu kaydetti.

Blockchain sistemi ile telif hakkı ihlalleri güvence altına alınmaya çalışılıdığını dile getiren Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yine de bu sistemin yeterli olup olmadığı ve Türk Hukuku çerçevesinde telif hukuku alanında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususlarında görüş birliğine varılamamıştır. Telif hakları açısından NFT’lerin önemi, eserler için bir tür dijital veya kripto bandrol görevi görecek olmasıdır. Bu durum, NFT eser üzerinde telif hakkı sahibi olan kimsenin mali haklarının veya manevi haklarının ihlalini engelleyebilmesi açısından önemlidir. Her yeni eser sahipliği, dijital olarak kayıt altına alınmakta ve ortaya çıkabilecek iddiaların önüne bu yöntem ile geçilmeye çalışılmaktadır. Kullanılan sistem aynı anda ispat konusunda fayda sağlamaktadır. Ancak, bu konu ile ilgili halihazırda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda (FSEK) bir düzenleme bulunmamakla birlikte sonuçlanmış bir yargı kararı da bulunmamaktadır. Ayrıca, NFT eser sahibine her satıştan belirli bir pay almasını sağlayan bir sistem (akıllı sözleşmeler) de sunmaktadır. Haliyle bu durum eser sahibinin sanatsal üretim yapması açısından oldukça teşvik edicidir”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri