Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilimler Enstitüsü’nden bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka, nükleer alanda araştırmacılara yardımcı olacak. Yeni yapay zeka sistemi, nükleer atık kaynaklı radyoaktif dağılımın nasıl ve ne yönde olacağına dair karmaşık senaryolar oluşturabiliyor.
Hava durumu verilerini de kullanan sistem, 33 saate kadar tahminde bulunabiliyor. Yapay zekanın dağılımın yönünü en az yüzde 85’lik bir doğrulukla tahmin etmesi hedefleniyordu. Ancak geçmiş yılların da verilerini kullanan sistem, daha tahmin edilebilir hava durumu paternleri olduğunda kışın yüzde 95 doğruluk sağlayabiliyor.
Yeni tahmin modeli, hangi alanların en çok etkileneceği ve tahliyeye ihtiyaç duyulduğu ve hangi alanların daha az risk taşıdığı konusunda yararlı bilgiler sağlayabilir. Bu bölgelerde yaşayanlar yeme ve içme konusunda uyarılarak acil sağlık önlemleri alınabilir.
Geçmiş verileri gelecek tahmini için kullanan sistem, Temmuz ayında yapılan testlerde yüzde 78 doğruluk gösterdi. Bu azalmanın tayfunların düzensizliği ve ön görülememesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Fukuşima benzeri olaylar meydana gelirse, yeni yapay zeka sistemi öncelikli yerleri belirleyecek ve vatandaşların acil güvenliklerinin sağlanması için çalışılacak. Aşağıdaki video ile yapay zekanın, nükleer dağılmayı nasıl modellediğini görebilirsiniz.