Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, okulların açılmasıyla birlikte anne babaların çocuklarına kahvaltıda yaptırmada sıkıntı yaşadığı günlerin de başladığını söyledi. Sağlıklı bir kahvaltının çocukların okul performanslarını artırdığını vurgulayan Gültekin, “Kahvaltısında glisemik değeri düşük besinler tüketen çocukların konsantrasyonunun daha yüksek olduğu, dikkatlerini daha uzun süre koruyabildikleri görülmüştür” dedi.
Milyonlarca öğrenci uzun bir tatilin ardından heyecanla yeni ders yılına başladı. Ancak pek çok öğrencinin dersleri anne babalarını işe başlama saatinden önce başlıyor, onların mesaisinin bitmesinden çok sonra dersleri bitiyor. Bu da evlerde günün çok erken başlamasına neden olurken, özellikle yaz tatilinde geç saatlerde uyanıp kahvaltı yapma alışkanlığı sorun yaratıyor. Anne babaların büyük çabasına karşın kahvaltı yapmadan okula giden çok çocuk olduğunu, acıktığında da gevrek, poğaça, kurabiye gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme durumunda kaldıklarını belirten İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, uzman diyetisyen Gültekin uyarı ve önerilerde bulundu. Kahvaltının “altın öğün” olduğunu herkesin bildiğini ancak pek çok kişinin “zamanım yok” diyerek bu öğünü geçiştirdiğini belirten Gültekin, “Öğrenci beslenmesinde kahvaltının yeri başka, doğrudan okul başarısını etkiliyor” diyerek şunları söyledi:Besin öğelerinden zengin bir kahvaltı, protein, posa, kalsiyum ve karbonhidrat gibi, gün içindeki uzun koşuda sizi enerjik tutup, her ne yapıyorsanız daha etkin yapmanızı sağladığı gibi, çocuklarda okul performansını artırdığı ve sınavlarda daha başarılı kıldığı bilinmekte. Eğer çocuğunuz yorgun hissediyorsa veya konsantrasyon güçlüğü yaşıyorsa, onun rutinine güçlü bir kahvaltı eklemeyi deneyin.
Kahvaltı yapmak, özellikle küçük çocuklarda, bilişsel performansı ve test skorlarını artırabilmektedir. Yapılan bir araştırmada (2), okuldaki kahvaltı programına katılan öğrencilerin, hiç kahvaltı yapmayan veya arada bir yapan öğrencilere göre, anlamlı olarak daha yüksek matematik başarısına sahip olduğu görülmüş, aynı zamanda bu öğrencilerin yıl boyunca daha az devamsızlık yaptığı gözlemlenmiştir.
Physiology and Behavior Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmaya göre; düşük glisemik indekse sahip dengeli bir kahvaltı yapan öğrencilerin, yüksek karbonhidrat içeren yiyeceklerle kahvaltı yapan öğrencilere göre, daha iyi konsantrasyona sahip oldukları ve verilen zor görevlerde daha başarılı oldukları gözlemlen. Yine aynı şekilde, dikkatlerini daha uzun süre koruyabildikleri görülmüş.
Herhangi bir kahvaltı seçeneğini seçip yapmak, kahvaltıyı atlamaktan daima daha iyidir, sadece bazı seçimler diğerlerinden daha doğrudur. Yalnızca karbonhidrat içeren kahvaltılar, poğaça, simit, açma gibi çocuğunuza, size bir iki saat boyunca enerji verebilir, ama yalnızca protein, karbonhidrat, yağ gibi besin öğeleri bakımından dengeli bir kahvaltı kan şekerinizi saatler boyu dengede tutar, enerjinizi yükseltir, günün geri kalan öğünlerinde daha sağlıklı seçimler yapma şansı verir ve iyi hissettirir.”
BİRKAÇ KAHVALTI ÖNERİSİ
Peynirli omlet, söğüş mevsim sebze, süt, tam tahıllı ekmek
Peynirli, domates-biberli krep dürüm, taze sıkılmış meyve suyu
Meyveli, ceviz-bademli sütlü yulaf lapası
Meyveli, ballı, yulaf-cevizli yoğurt
Bir su bardağı süt, tahin-pekmez, ceviz, meyve
Tam tahıllı-cevizli-zeytinli ekmek, yumurta, peynir, söğüş mevsim sebze, süt
Tam tahıllı ekmek ile yapılmış peynirli tost, bir bardak taze meyve suyu, bir tatlı kaşığı pekmez
Yarım yufkadan peynirli gözleme, bir bardak taze meyve suyu, pekmez, ceviz
Şekersiz, kuru meyve ile yapılmış, fındıklı, tam buğdaylı muffin, bir bardak süt