Milli Eğitimi Bakanı İsmet Yılmaz, “Kasım 2017 tarihi itibarıyla MEBBİS verilerine göre resmi eğitim kurumlarımızda görev yapan kadrolu öğretmen sayısı 784 bin 316, sözleşmeli öğretmen sayısı 39 bin 300 olup net ihtiyaç 109 bin 238’dir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel de, atama bekleyen öğretmen sayısının 430 bin, öğretmen açığının da yaklaşık 110 bin olduğu dikkate alınırsa 2018 yılında yapılacak 20 bin atamanın öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyacını karşılamayacağını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ve diğer CHP’li milletvekillerinin sözleşmeli öğretmen atamalarına, eş durumundan tayinlerine ve öğretmen açığına ilişkin verdiği soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“YENİ DÜZENLEME YOK”
“Aile birliği mazereti nedeniyle 2017 yılında; il dışı yer değişikliğine müracaat eden öğretmen sayısı 29 bin 544, ataması yapılan öğretmen sayısı 28 bin 538 olup il içi yer değişikliğine müracaat eden öğretmen sayısı 70 bin 426, ataması yapılan öğretmen sayısı 23 bin 735’dir. Sözleşmeli öğretmenlerin atama ve görev yapmalarına ilişkin usul ve şartlar 668 sayılı KHK ile belirtilmiştir.
Ataması yapılan öğretmenler atandıkları yerde 4 yıl sözleşmeli + 2 yıl kadrolu görev yapmak durumundadır. Buna göre, sözleşmeli öğretmenlerin belirtilen 6 yıllık sürede herhangi bir nedenle yer değiştirme hakkı bulunmamakla birlikte daha sonra yeni bir düzenlemeye gidilerek eşleri başka ilde sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlara, 31 Ekim 2017 tarihi itibarıyla görev yaptıkları ilde 1 yıllık çalışma süresini doldurmaları şartıyla istemeleri halinde alanlarında öğretmen ihtiyacı ve norm kadro durumu da dikkate alınarak eşlerinin görev yaptığı ilde birleştirilmek üzere aile birliğinin sağlanmasına yönelik bir düzenlemeye gidilmiştir. Yapılacak yeni düzenlemeler olması halinde Bakanlığımızın resmi internet adresinden gerekli bilgiler kamuoyuyla paylaşılacaktır.”
Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlere ayrı uygulamalar yapıldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bunun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Sertel, sözleşmeli, kadrolu, kamu, özel çalışanı diye ayrıma gidilmeden herkesi kapsayacak bir düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti.