İstanbul’un Çekmeköy İlçesi’nde, Nişantepe İlköğretim Okulu’nda öğrenim gören 3 öğrencinin aileleri, geçtiğimiz hafta çocuklarının okulda şiddete maruz kaldıklarını belirterek, öğretmen hakkında şikayette bulundu. Nişantepe İlköğretim Okulu 6. Sınıf öğrencileri E.Ç ve K. Ç. İsimli kardeşler (11) ile G.M (13) isimli öğrenciler, ders zili çaldığı anda tuvalette oldukları gerekçesiyle nöbetçi öğretmen tarafından “tekme, tokat, boğazının sıkılması” şekliyle dayak yediklerini belirtti. Bir başka öğrencinin ailelerine haber vermesiyle konudan haberdar olan anne ve babalar, Çekmeköy Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Bürosu’na giderek şikayette bulundu.
7 Şubat 2018 Çarşamba günü okulda gerçekleştiği belirtilen darp olayının ardından İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine aileleri tarafından götürülen öğrencilerin genel muayenesinde darp edildikleri yönünde rapor verildi. Özel eğitim öğrencisi olan ikiz kardeşlerin babası, Çekmeköy Çocuk Bürosu’na giderek şikayette bulundu.
İkiz kardeşlerin çiçekçilik yapan annesi ise çocukların şiddet gördüğü olayda kendilerine okul yöneticileri tarafından haber dahi verilmediğini, başka bir öğrencinin kendilerini haberdar ettiğini belirterek tepki gösterdi. Benzeri olayların sık sık yaşandığını, şikayetlerini okul müdürüne birden fazla kez ilettiklerini belirten anne, terslendiklerini, Roman oldukları için önyargıya maruz kaldıklarını, defalarca görüşmelerine rağmen okulda sorunların çözülmediğini ifade etti.
Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahalledeki okulda öğrenim gören Roman çocuklara yönelik ayrımcılığın sürdüğünü söyleyen öğrenciler, okulda sözel tacize uğradıklarını belirtiyor. “Pis kokuyorsun, okusan ne olacak? Roman değil misiniz?” gibi sözel tacize maruz kalan öğrencilere yönelik önyargılı tavrın uzun bir süredir devam ettiği iddia ediliyor.
Özel eğitim öğrencisi olan E. ve K. kardeşler ile G.M.’nın velileri, çocuklarının uğradıkları şiddetin darp raporuyla da belgelendiğini gerekli girişimlerinin süreceğini belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Roman mahallelerindeki okulların sürgün yeri olarak görüldüğüne, Roman çocukların kayıp olarak görüldüğüne ve önyargılara dikkat çekti. Ayrımcı, önyargılı tavırların sürdüğünü belirten Milletvekili PURÇU, okulda yaşanan çocuğa yönelik şiddeti uygulayan öğretmen hakkında hukuki girişimlerin takipçisi olacağını belirtti. PURÇU tepkisini şu şekilde dile getirdi:
“Yaşanan şiddet, basit, sıradan görülemeyecek bir durumdur. Çocuğun gelişiminden, eğitiminden sorumlu bir öğretmenin, insan onuruna yakışmayan, çocukların bedensel-zihinsel bütünlüğüne zarar veren ve travmatik etkiler bırakan bu eylemi hakkında gereken soruşturma etkin şekilde yapılmalı, sorumlular hakkında kamu vicdanını ve adaleti sağlayacak yaptırımlar uygulanmalıdır. Çocuğa yönelik şiddet kabul edilemez. Çocukların eğitimde ayrımcılığa uğraması suçtur. Yaşanan olay, münferit bir olay olarak görülemez, görülmemelidir. Benzeri olayların farklı yerlerde sıklıkla yaşandığını biliyoruz. Dezavantajlı çocuklarımızın okul terklerinin önlenmesi, eşit koşullarda eğitim alması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetim mekanizmasının iyi işletilmesi gerekiyor. Biz eğitimde tek bir çocuğun dahi feda edilmemesi gerektiği bilinciyle, her durumda çocuğun üstün yararı gözetilmeli diyoruz.
Kendisine ulaşan öğrenci velilerini dinleyen Milletvekili PURÇU, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile telefonda görüştüğünü, Milli Eğitim Müdürünün, hakkında şikayette bulunulan öğretmen hakkında soruşturma başlattıklarını söylediğini belirtti ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde de girişimlerde bulundu.