Yaklaşık 20 gün önce eşleriyle birlikte kaçak yollarla Ege kıyılarından Yunanistan’ın Sisam Adası’na geçen Zeynep Samua ve Fatıma Ba, yanındaki diğer düzensiz göçmenlerle birlikte Yunan unsurları tarafından yakalandı. Burada kişisel eşyalarına el konulan ve şiddete maruz kalan düzensiz göçmenler, korumasız bir can salıyla Türk karasularına doğru gönderilerek ölümle baş başa bırakıldı. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılan ve ilk müdahalenin ardından İl Göç İdaresi’ne teslim edilen göçmenlerden Zeynep Samua ve Fatıma Ba’nın hamile olduğu anlaşılınca Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi’ne kaldırıldı. 34 haftalık hamile Zeynep Samua ikiz bebek, aynı odayı paylaştığı Fatıma Ba ise bir kız çocuğu dünyaya getirdi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, doğum yapan anneleri ve dünyaya yeni gözlerini açan bebekleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
ÖLÜME TERK EDİLDİLER
Medeni denilen batı ülkelerinin göçmenlere karşı uyguladığı acımasız şiddetin ve tavrın örneğini bir kez daha yakından gördüklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Hiçbir şekilde insani değerlerle uyuşmayacak bir tavır içerisinde davranarak iki hamile kadını Sisam Adası’ndan Türk karasularına plastik korumasız bir can salıyla bıraktıklarını öğrendik. Hastalar, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince ilk kontrolleri yapıldıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanemize getirildiler ve burada sağlıklı bir şekilde doğum yaptılar. Üç tane dünyaya yeni gelmiş sevimli bebeğimiz var. İkizlerimiz Hasan ve Hüseyin ile Zehra bebeğimizin sağlık durumlarında bir sorun bulunmuyor. Ancak anneler ölüm korkusunu bu soğuk havada birebir yaşadılar, ölüme terk edildiler. O anki ruh durumundan şu anda tedavisi yapılmış, bebeğini sağlık bir şekilde kucağına almış, tüm ihtiyaçları karşılanmış bir duruma geldiler. Tabi ki öncelikle Allah’a şükrediyorlar ama sonra bizim ülkemize, doktorlarımıza teşekkür ediyorlar. Biz de böyle bir şeye vesile olduğumuz için çok mutluyuz” dedi.
İNSANLIK DRAMI ARTIK BİTMELİ
Rektör Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi olarak göç sorununa sürekli dikkat çektiklerini ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlediğimiz ‘Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi’ başlıklı uluslararası konferansta öngörülerimizi, çözüm önerilerimizi dile getirmiştik. Bu çözüm önerilerimiz umuyoruz ki bir an önce uluslararası çevreler tarafından uygulamaya alınır ve bu insanlık dramları bir son bulur” diye konuştu. Türkiye’nin göçmenlere uyguladığı politikanın örnek alınması gerektiğini ifade eden Hotar, “Üniversite hastanemizde çalışan mensuplarımız da hiçbir ayrım gözetmeksizin sağlık hizmetine ihtiyaç duyan herkese yardım etmeyi amaç ediniyorlar. Mensuplarımızla gurur duyuyor; annelerimize geçmiş olsun diliyor; minik yavrularımıza sağlıklı uzun bir ömür diliyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİLER
Ege Denizi’nde ölümle burun buruna gelen, Hasan ve Hüseyin isminde ikiz bebeklerini sağlıkla kucağına alan Zeynep Samua, “Hamile halimizle bizi denize ittiler, soğuk sularda ölümü gördüm. Türk Sahil Güvenlik ekipleri bizi kurtardı. Türk hükümetine ve bebeklerimi dünyaya getirdiğim hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. Daha iyi bir geleceğe sahip olmak amacıyla Avrupa hayali kurduklarını ancak Yunanistan’da fiziksel şiddete uğradıklarını ifade eden Fatıma Ba ise, “Bizi soyarak telefon ve kıyafetlerimizi aldılar, hamile olmamıza aldırış etmeden denize attılar. Türkiye bizi kurtardı, kendimi daha güvende hissediyorum. Rektör hanıma ziyaretleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.