The New York Times’ın raporuna göre Çin, ölümcül H7N9 kuş gribi virüsü örneklerini ABD ile paylaşılmıyor. Pentagon'daki biyolojik savunma programlarını denetleyen Andrew Weber, Çin örnekleri paylaşmazsa birçok insanın bunu hayatıyla ödeyeceğini söyledi.
The New York Times'ın raporun göre, Çin hükümeti, ABD araştırma laboratuarlarından ölümcül ve hızla evrimleşen kuş gribi virüsünün (H7N9) örneklerini saklı tuttuğunu söyledi.
Örnekler, virüsleri araştırmak, potansiyel salgınları önlemek ve aşılar geliştirmek adına kritik öneme sahip. Genellikle, ülkeler Dünya sağlık Örgütü'nün potansiyel grip tehditlerini ele almak için oluşturdukları bir anlaşma uyarınca, herhangi bir taraftarı olmaksızın “zamanında” viral örnekleri paylaşırlar.
Times'a göre Çin, taleplere rağmen, örnekleri bir yıldan fazla süredir paylaşmadı. ABD ve Çin'in ticaret anlaşmaları gündemi meşgul ettiği için bilim adamları ve uzmanlar, biyolojik örneklerin ve diğer tıbbi malzemelerin paylaşılması sorununun daha da kötüleştirebileceğinden endişe ediyor.
Harvard Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Michael Callahan Times'a verdiği demeçte, "ABD'nin yabancı patojenlere ve terapilere karşı girişlerinin engellenmesi, ülkemizin gün içinde küresel olarak yayılabilen enfeksiyonlara karşı korunma yeteneğini zayıflatıyor" dedi.
H7N9, Çin'de 2013 yılında ortaya çıkan ve o zamandan beri Asya'da bir dizi ölüme yol açan kuş gribi türü. Resmi vaka sayısı o dönemde 1.565 kişiydi. 766 kişinin Ekim 2016'dan Eylül 2017'ye kadar süren salgında yakalandığı bildirilmişti. Şans eseri, şimdiye kadar ortaya çıkan salgınlarda, virüs insandan insana kolaylıkla yayılmadığı görünüyor.
Geçmişte görülen salgınlarda, hastaların yaklaşık yüzde 39'un öldü. Birçok grip virüsü gibi, bu da hızlı bir şekilde değişme potansiyeline sahip.
Hızlı mutasyon ve ölüm oranının birleşimi ise küresel bir salgını ateşleyebilir.