Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin en önemli sorunlarından birinin de son iki yılda sürekli zamlanan sulama amaçlı su için kullanılan elektrik ücretleri olduğunu ifade etti.
SULAMA SUYU MASRAFLARI ARTTI
Elektrikle su çıkarılan kuyuların orta anadolu da tarımda yaygın kullanıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, sulama suyu masraflarındaki fahiş artışın, üreticiyi ekim yapmaktan uzaklaştırmaya başladığını ifade etti.
GÖLET BEKLEYEN KÖYLER
Orta Anadolu’da ve özellikle Niğde’de sulama göletlerinin sınırlı sayıda olduğunu, Niğde’nin Halaç köyünde gölet inşaatı yarım kaldığını anımsatan CHP Milletvekili Gürer, bu göletlerin tamamlanmamasının yanında, başka köylerde de gölet ihtiyacının olduğuna işaret etti. Gölet olmadığı için sulama suyu sorununun çözülemediğini, üreticinin mecburen yeraltından su çıkarmak zorunda kaldığını anlatan Gürer, yeraltından elektrikle çıkarılan su masrafının ciddi oranda arttığına dikkat çekti.
ÇİFTÇİYİ DE ELEKTRİK ÇARPTI
Yeraltından su çıkarılmak için kullanılan elektriğe son 2 yıl içinde yüzde 200 oranında zam geldiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticinin, tarımsal sulama amaçlı kullandığı elektrik faturalarına ödediği para, neredeyse tarlasındaki ürünün satış fiyatına denk geliyor. Çiftçi mağduriyet yaşıyor” diye konuştu.
SULAMA AMAÇLI ELEKTRİK ÜCRETİ, ÜRÜNÜN SATIŞ FİYATINA EŞİTLENDİ
Orta Anadolu’da sulama suyunun sorun olmaktan çıkarılması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Elektriğe gelen zamlar, tarladaki ürünün fiyatına denk geldiği için ileriki aşamada, üretici ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Bu nedenle sulama suyu sürecini uzatmaktadır. Bu durumda ürün gelişimini etkilemektedir. Bitkisel ürünlerde sulama suyu ürün gelişimi sürecinde önemli etkendir. Sulama verimi artırmaktadır. Gübre ve mazottan sonra elektrik ücreti de çiftçiyi mağdur etmesi üretimi güçlendirmektedir. Ekim sürecinde mevsimsel olarak yağmur yağmaz ise sorun artmaktadır. Çiftçinin bugün için en önemli sorunlarından biri olan sulama amaçlı kullandığı elektrik ücreti sorunu mutlaka çözülmelidir. Akaryakıt zamları da üreticinin çiftçinin belini bükmektedir. Akaryakıta gelen zam her şeye yansıyor. 1 lt motorin pompa satış fiyatı bir yıl önce 7,32 lira iken bugun 28,08 liraya çıkmıştır. Artış %283 oranındadır. 1 lt motorindeki vergi bir yılda %208 artış göstermesi çiftçi maliyetine önemli ölçüde etkimektedir. Gübrede bir yılda % 342 artış da dikkate alındığında elektrik, gübre, mazot ile diğer girdi kalemlerini dikkate aldığımızda çiftçinin ne kadar zor koşullarda üretimde kalmaya çalıştığı görülecektir. Bu artmış raftaki ürüne yansıdığında vatandaş Gıdaya erişim sorunu da artacaktır ”diye konuştu.