Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde yaşlı yoksulluk oranı artıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ev sahibi olmayan emeklilere, asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı yapılması için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi. Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde yaşlı yoksulluk oranı artıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli maaşıyla hem ev kirası ödemek hem de geçinmenin mümkün olmadığına işaret etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Milletvekili Gürer, ev sahibi olmayan emeklilerin en büyük sorunlarından biri olan kira ödeme sorununa bir nebze olsun katkıda bulunacak olan Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

CHP Milletvekili Gürer, Kanun Teklifinde emekliliğin; sosyal güvenlik mevzuatında öngörülen şartlar arasında bulunan prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve belirtilen yaş sınırına ulaşılması halinde sigortalıya aylık bağlanarak hayatının geri kalınında sabit bir gelir sahibi olmasına ve bir nevi hayatının geri kalanını maddi anlamda garanti altına alan sistem olduğuna işaret etti.

EMEKLİ ÇOK ZAR ŞARTLAR ALTINDA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR

Ülkemizde 13 milyon 644 bin 30 emekli vatandaşın bulunduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Kamuoyuna yansıyan veriler dâhilinde, ülkemizde 8 milyon emekli asgari ücretin altında maaş alırken emekli vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun aylıkları ise açlık sınırının altında kalmaktadır. Emekli vatandaşlarımızın tamamına yakını da yoksulluk sınırı altında gelire sahiplerdir. Bu sayısal veriler emeklilik tanımının uygulamada ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterdiğinin somut örneğidir. Örneğin ülkemizde içinde bulunduğumuz ekonomik krizden etkilenen toplumsal gruplardan birisi de hiç kuşku yok ki emekli vatandaşlarımızdır. Emekli maaşlarına yapılan zammın enflasyon rakamlarındaki artışın karşısında değersizleşmesi, maddi anlamda sorunlu bir sürecin içinde olan emeklilerimizin bir darbe daha almalarının yanısıra temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında dahi zorlandıkları bir dönemden geçmelerine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

EKONOMİK BUHRANDAN EN ÇOK EMEKLİLER ETKİLENİYOR

CHP Milletvekili Gürer, yoksulluk olgusunun ülke nüfusu içinde yaşlı kesimde artış eğiliminde olmasının emekli vatandaşların ekonomik buhrandan en çok etkilenen gruplardan olduğunun göstergesi olduğunu da belirtti.

YOKSULLUK YAŞLILAR ARASINDA DA ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli aylığı bağlama oranları yanında yaşlılık aylığı alt sınırının düşük olması ve aylık tutarlarının yetersizliği gibi nedenlerin, ne yazık ki ülkemizde yaşlı yoksulluğunun artmakta olduğunu ve ilerleyen süreçte daha da artacağı yönünde olumsuz sinyaller verdiğini anlattı.

YENİ DÜZENLEME ŞART

Yaşlı yoksulluğunun önüne geçilmesi için çeşitli sosyal politikalar oluşturularak bu durumun oluşmasının temelindeki etmenlerin belirlenmesi ve bir an önce düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Kanun Teklifinde şu noktalara dikkat çekti:

“Emeklilerimizin içinde bulunduğu bu olumsuz durum göz önünde bulundurularak; emekli aylığı bağlanan vatandaşlarımızın üzerlerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulü olmaması durumunda, kanun ve ilgili mevzuat uyarınca kurum tarafından gelir ve aylık ödemesi yapılanlara ödeminin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma koşuluyla asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı yapılması emekli vatandaşlarımızın geçim mücadelesinde verilmiş önemli bir destek olacaktır.”

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

EK MADDE 21- Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, kendisine veya eşleriyle bakmakla yükümlüğü olduğu birinci derece yakınlarına kayıtlı herhangi bir gayrimenkul olmaması koşuluyla asgari ücretin dörtte biri tutarında kira yardımı ödemesi yapılır.

Birinci fıkrada belirtilen ödemenin yapılmasında;

a) İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

b) Hak sahiplerinin hisseleri oranı,

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisseleri oranı,

ç) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı, esas alınır.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkân veren bir dosya üzerinden ödeme yapılır. Bu madde kapsamında yapılan ödemeler evlenme ödeneği hesabında dikkate alınmaz. Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez. Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilmek suretiyle, yoksa genel hükümlere göre geri alınır.

Bu madde kapsamında yapılacak ödemeleri karşılamak amacıyla gerekli olan tutar, yazılı talebe istinaden ayrıca fatura aranmaksızın Hazinece Kuruma ödenir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile ödeme tarihlerini belirlemeye Kurum yetkilidir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri