Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarına dikkat çekti!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta en önemli giderlerden biri olan yem konusunda yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi yöneltti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sadece mera ıslah çalışmalarına ilişkin bilgi aktardı. Bakan Kirişçi, yem hammaddeleriyle ilgili destekler konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

GÜRER, YEM SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta en önemli giderlerden biri olan yem konusunda yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer’ önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Hayvancılıkta beslenme amaçlı kullanılan ithale dayalı yem hammaddelerinin gerekli destekler verilerek ülkemizde yetiştirilmesi için uygulanan bir proje var mıdır?

Bu bağlamda hangi ürünler yem amaçlı üretilmesi için desteklenmiş 2021 yılında ne kadar üretim sağlanmış ne kadar ton yurt dışı ithalatı bu sayede azalmıştır?

Ülkemizde toplam mera alanı ne kadardır ne kadar hayvan yalnız meralarda yayılarak beslenmektedir mera alanları ile ilgili 2021 yılında ne kadar iyileştirme çalışması yapılmıştır?”

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sadece mera çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı, Gürer’in diğer sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Bakan Kirişçi, 2021 yılında 3.533.911 dekar alanda toplam 209 adet mera ıslah ve amenajman projesi uygulandığını bildirdi.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde hayvancılık sektörünün her geçen yıl biraz daha yeme gelen zamlarla kan kaybetmeye devam ettiğini belirtti.

BAKANLIĞIN SORUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMASI YOK

Yem fiyatlarındaki fahiş artışın hem besicilik yapanlar hem ve süt inekçiliği yapanları büyük oranda mağdur ettiğine değinen Gürer, “Yemle ilgili olarak ülkemiz ithalata bağımlı bir konumdadır. 12,5 milyon ton her yıl yem ithal ediyoruz. Soya ,mısır, arpa, ayçiçek tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ithal ettiğimiz ürünler. Ülkemizde bu ürünlerin elde edildiği pamuk ve ayçiçek başta olmak üzere üretim artışı sağlansa sorun için tedbir alınmış olur. Sayın Bakan’ın bu konuyla ilgili önergemize verdiği yanıt, Tarım ve Orman Bakanlığının yem hammaddelerinin üretiminin teşvikine yönelik bir çalışma olmadığını da gözler önüne sermektedir” dedi.

YEM SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yem sorunu ile ciddi boyutta zor bir döneme erdi. Hayvancılık zor bir iş, 24 saat hayvana bakım ve ilgi gerekir. Tatili yok, bayramı yok, hayvancılık yapan için ahır gideri, aşı, veteriner gibi giderler olsa da esas gider yem fiyatları, ülkemizde mera alanları önemli ölçüde daraldı. Meralarda kuraklık başta olmak üzere olumsuzlukların etkisi altında. Mevsim değişimi meralardan da daha az fayda sağlanmasına neden oldu. Kapalı alanda sürekli yem ile besicilik yapmak zora girdi. Fiyatı zapt olmayan yem ile hayvancılık zora girdi. Bakanlık gerekli destekleri vererek yem hammaddelerinin ülkemizde yetiştirilmesi halinde hayvancılıkta yaşanan yem sorununun da büyük ölçüde çözülebilir. Bu yönde çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri