Eminim çoğumuz bir kere bile olsa online üzerinden alışveriş yapmışızdır. Peki hiç merak ettiniz mi bu sitelerde vergi ödemesi devlete yapılıyor mu? Ve ya bize yansıtılıyor mu? 21 Haziran Perşembe günü ABD’de ki Yüksek Mahkeme, online satış yapan sitelerin devlete satış vergisi ödeyip ödememelerine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
Yapılan oylama sonucu online satışçıların vergi ödemesi yüzde 60 evet oyuyla kabul edildi. ABD'de internetten yapılan alışverişlerden vergi alınması konusunda uzun süredir devam eden tartışmalara, son noktayı ABD Yüksek Mahkemesi koydu diyebiliriz. Böylelikle artık sitelerden devlet vergi alacak. Eh haliyle bu vergilendirme de kullanıcılardan çıkacak dolaylı yolla.
Güney Dakota eyaleti ile e-ticaret şirketi Wayfair'i karşı karşıya getiren davada, eyaletlerin e-ticaret şirketlerini yetki sınırları içinde fiziksel varlıkları bulunmasa dahi vergi toplamak zorunda bırakabileceği hükmüne 4'e karşı 5 oyla varıldı. Devlet açısından iyi, toplum açısında da bu karar kullanıcılara kötü yansıdı.
E-ticaret şirketleri ile internetten alışveriş yapmayı tercih eden tüketicileri üzen karar, son yıllarda alışverişlerin giderek artan hızda internet üzerinden yapılması nedeniyle zarar eden geleneksel perakende şirketlerini ise sevindirdi.
Bu karar sonucunda Amazon ve eBay'in hisseleri yüzde 2'lik bir oranla düşüş yaşadı. Diğer online sitelerinde ise yüzde 16'lık düşüş, e-ticaret tarihi açısından kara gün olarak adlandırıldı.
Daha öncesinde New York veya New Jersey dışından sipariş edilen ürünler için vergi ödenmiyordu. Yeni gelen vergi kanunu ile birlikte firmaların bu vergileri müşterilere ödetmesi de yine olasılıklar arasında bulunuyor. Bakalım bu karar sonucunda firmalar nasıl bir yol izleyecekler göreceğiz.