"Ormanlar ranta, tohumlar kahvehane köşelerine gitti"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda ormanlar ranta açılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 23 milyon aileye, içinde karaçam tohumunu bulunan mektup göndermesine tepki gösterdi.

Ömer Fethi Gürer,  mektup ve bu broşürler için harcanan pul parasıyla bir arazi kiralınıp ağaçlandırma yapılmasının daha faydalı olacağını ifade etti. 

 

ORMANLAR RANTA KURBAN EDİLİRKEN, MEKTUPLA VATANDAŞA TOHUM GÖNDERİLİYOR 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda,  cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 23 milyon aileye gönderdiği ve içinde karaçalı tohumları bulunan mektuplar üzerinden,  hükümetin tarım politikasını eleştirip  Kanun Tasarısındaki çarpıklıkları dikkat çekti. 

 

PATATES ÇÜRÜYOR, HÜKÜMET SEYREDİYOR 

AKP’nin çiftçiler için 15 yıldır yararlı bir iş yapmadığını ve bundan sonra da yapmayacağını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin perişan olduğunu, Niğde ve Nevşehir’de patateslerin depolarda çürümeye başlarken, hükümetin durumu seyrettiğini ve çözüm üretmediğini anlattı. 

 

TORBA YASADA ÇİFTÇİ VE ORMAN KÖYLÜSÜNÜN YARARINA BİRŞEY YOK 

DSİ Kanunu’nda yapılan değişikliği içeren Torba Kanun tasarısında çiftçi ve orman köylüsü yararına bir düzenleme olmadığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, arazi toplulaştırmada mülk sahibi onayının kaldırıldığını, sorunlu olan toplulaştırma uygulamasının daha da sorunlu hale getirildiğini kaydetti. 

 

SULAMA SUYU ÖZELLEŞİYOR 

Tasarında, çiftçi mallarının korunmasının, koruma hizmetlerinin isteğe bağlı kılınarak kaosa iteklendiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi borcunun desteklemeden kesilmesi yönünde bir maddeyi de bu tasarı içeriyor. Sulama suyu dolaylı özelleştiriliyor. Sulama birlikleri çiftçilerin yönetiminden alınıyor” dedi. 

 

CUMHURBAŞKANININ GÖNDERDİĞİ TOHUMLAR KAHVEHANE KÖŞELERİNDE BEKLETİLİYOR 

"Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görünmeyen" kılıfıyla orman alanlarının ranta kurban edildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Orman altına yer altı depolarıyla ormanların yok oluşuna kapı aralanıyor. Sonra da Bakanlık tarafından, Sayın Cumhurbaşkanının imzasıyla köylere bir mektup gönderiliyor. "Daha yeşil bir Türkiye'yi birlikte inşa edelim." diye mektubun içine de tohum konuyor. Bu karaçam tohumlarını nereye köylüler ekecekler, bunu soruyorlar çünkü orman özelliğinden çıkarılarak ranta açılan alanlarda hiçbir şeyin yetişmediği tanımlanırken şu anda gönderdikleri tohumlar da kahvelerde bir köşede duruyor. Bununla ilgili ekim tekniğinden dahi bihaber olunduğu için de orman olsun diye gönderilen tohumlar değerlendirilmiyor” diye konuştu.

 

BALCI KÖYÜNDEKİ KESTANE AĞACI…

Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Niğde’nin Balcı köyünde, kayalık alanın içinde yetişen kestane ağacının fotoğrafını da göstererek, konuya Orman ve Su İleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun dikkatini çeken Ömer Fethi Gürer, bu kestanenin ‘at kestanesi’ diye tanımlanan türü değil kestane ağacı olduğunu ve kayalıkta yetiştiğini belirtti. Ömer Fethi Gürer, “Demek ki tohum kayanın içinde yetişiyor Sayın Bakan Onun için gelin bunları ranta açmayın orman alanlarını” şeklinde konuştu. 

 

SULAMA SUYU SORUNU BÜYÜYOR 

Niğde’nin Karanlıkdere, Kolsuz, Himmetli, Beyağıl, Porsuk, Kılan, Darboğaz, Emirler, Elmalı sulama suyu göletiyle ilgili sorundan devam ettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çavdarlı, Dikilitaş kuyularının borçlarından dolayı kapalı olduğunu, Misli Ovası yer altı suyunun enerji maliyeti nedeniyle çiftçilerin icralık olduğunu söyledi.  

 

İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığının Niğde’de vatandaşlara mektupla broşür gönderdiğini ve broşürlerde “Niğde’nin içme suyu meselesini kökünden çözdük” ibaresinin yer aldığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Bu broşürler acaba Türkiye'de her ile gönderdiniz mi? Ne kadar posta parası verdiniz onu da merak ediyorum. Niğde'nin içme suyu sorununu çözdükleri yönünde hiçbir veri ortada yok. Niye yok? Şu anda Niğde içme suyu 65 kuyudan çıkarılıyor, bir kısmı arsenik tehlikesi nedeniyle kullanılmıyor. Kuyu sularında giderek çekme var, azalma var. Ulukışla'da içme suyu da çözümlenmemiş durumda. Ama Bakanlık bir proje yaptı, Niğde ile Aksaray illerinde içme suyu temini, planlama ve proje yapım işini sözleşmeye göre bitim tarihi 31/12/2021. "Proje çalışmaları tamamlandıktan sonra ihale edilecek." diyor. Bu suyun geleceği yer Aladağlarda Ecemiş kaynağından çıkan sular. Peki, bununla ilgili çalışmalar ne zaman başlamış? 2000 yılında başlamış. 2000 yılından beri konuşuluyor, gerçekleşmemiş. Bu sular için şimdi ‘Niğde’nin içme suyu meselesini kökünden çözdük’ diye Niğde’ye broşürler gönderiliyor” dedi. 

 

AKKAYA ÇEVRE FALEKETİ HALEN DEVAM EDİYOR 

Akkaya Barajı’ndaki çevre felaketi sorununun,  yıllardır dile getirilmesine rağmen çözülemediğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, bu barajdaki suların tarım alanlarında sulama suyu olarak kullanıldığını ancak kirlilikten buraya köpek bile giremediğini ifade etti. Ömer Fethi Gürer, “Tarım alanlarında kullanılan bu suyun kokusu, Niğde’yi, Bor’u ve yanında bulunan üniversitesi sardı. Sürekli projeden söz ediliyor, bitmeyen projeler yüzünden insan sağlığı risk altında. Niğde’nin içme suyu sorununun bittiğini belirtip, bu gönderilen broşürlerin kaç adet olduğunu bilmiyorum ama hiç ilgisi olmayan Ulukışla’nın Hasangazi köyüne gönderilmiş, onların Niğde’nin içme suyuyla da bir ilgisi yok” şeklinde konuştu. 

 

BROŞÜRLERE KAÇ LİRA HARCANDI?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis  Genel Kurulu’ndan “Türkiye’nin geleceğine yatırım yapıyoruz” diye gönderilen broşürlerin kaç adet basıldığını ve ne kadar u parası ödendiğini de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu ve “Buna yapılan masraflarla bizim orada bir arazi kiralasaydınız oraya çam ağaçlarını dikseydiniz bir orman alanımız olurdu” dedi. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri