Osmanlı Bitkisel Tedavi Arşivi Nobellik Çıktı

Osmanlı'nın tedavilerde kullandığı bitkilerin arşivinin değer çok büyük 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bitkisel tedavinin Türkiye’de 1960’lı yıllara kadar uygulandığını belirterek "60’lı yıllarda bunlara 'çer çöp', 'kocakarı ilacı' dediler. O zamanlarda Osmanlının otacı kültürü maalesef kaybolup gitti. Kaybolan kültürümüzü tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu Saraçoğlu, bitkisel tedavinin Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde yoğun şekilde kullanıldığını söyledi. Bitkisel tedavinin Türkiye’de de 1960’lı yıllara kadar uygulandığını aktaran Saraçoğlu, şöyle konuştu:

"60’lı yıllarda bunlara 'çer çöp', 'kocakarı ilacı' dediler. O zamanlarda Osmanlının otacı kültürü maalesef kaybolup gitti. Kaybolan kültürümüzü ben tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum. Osmanlıdan bu yana gelen otacı kültürünü tanıtmaya ve insanlara anlatmaya çalışıyorum. Doğanın bize verdiği şifa gücü ortadadır. Ben gezerek insanlara bu hizmeti sunmaya çalışıyorum."

Prof. Dr. Saraçoğlu, Osmanlıda birçok hastalığın bitkisel tedaviyle iyileştirildiğini dile getirdi. En çok kullanılanlar dikkate alındığında tedavi için yüze yakın bitkinin kullanıldığını aktaran Saraçoğlu, "Tabii bunların karışımları da var. Bazı bitkileri tek başına kullanıyorsunuz. Bazılarını ise iki tane, üç tane bitkiyi karıştırarak şifayı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu kültürü çok iyi yaşatmamız lazım. Osmanlı arşivlerimiz bunun için çok zengin bir kaynaktır." diye konuştu.

BİTKİSEL TEDAVİ KAYNAĞI: OSMANLI ARŞİVLERİ

Saraçoğlu, Çinlilerin geçen yıl bitkisel tedavi anlamında Nobel Tıp Ödülü aldığını anımsatarak "Ödül, Tu Yoyo adında 87 yaşında bir kadına verildi. Neyle verdiler, 3 bin yılık Çin el yazmalarını inceledi, araştırdı ve sıtmaya karşı en etkili bitkisel tedaviyi geliştirdi. Bunun için de Nobel Ödülü aldı. Osmanlı çok geniş bitkisel tedavi arşivine sahip. Kaynak zenginliği açısından bitkisel tedavide Nobel Ödülü alınabilir." dedi.

Saraçoğlu, günümüzde en çok kronik rahatsızlara ilişkin sorularla karşılaştığını belirterek romatizma, diyabet ve yüksek tansiyonun bu hastalıklar arasında başı çektiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri