“Osmanlı Mimarisinde Tasvirli Bezemeler”

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda “Osmanlı Mimarisinde Tasvirli Bezemeler” konulu konferans  düzenlendi.

Konferansı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kuyulu Ersoy verdi.17. yüzyıl minyatürlerinden örnekler vererek konferansa başlayan Prof. Dr. Ersoy, “İlk ortaya çıktığı dönemde minyatürler iki boyutlu, yüzeysel ve hacmi olmayan resimlerdi. 18. yüzyılın ortalarına kadar konular değişmiş, bitkiler canlılık ve boyut kazanmış, çiçek ve meyve kompozisyonları kullanılmaya başlandı. 18. yüzyılın ortalarından itibaren duvar resimleri ortaya çıktı. Topkapı Sarayı’nda daha çok haremlerdeki duvar resimlerinde görülen İstanbul manzaralarında ayrıntılı betimleme geleneğinin kullanıldığını görüyoruz” dedi.Birçok şehirden cami duvarlarındaki resimlerin fotoğraflarını gösteren Prof. Dr. Ersoy, “Bu dönemden sonra Batılı teknik daha çok kullanılmaya başlandı. Daha sonra  Boğaziçi Panoraması ve Mekke-Medine tasvirlerine yer verildiğini görüyoruz” dedi.

Prof. Dr. Ersoy, konferansı İzmir’deki köşklerden duvar resmi örnekleri göstererek bitirdi. Konferansın sonunda Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Muvaffak Duranlı ve Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Bubur, Prof. Dr. Ersoy’a “Teşekkür Belgesi” verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri