Ankara Barosu tarafından düzenlenen 10. Hukuk Kurultayı’nda “Küresel Bir Sorun Olarak Göç ve İltica” başlıklı oturumda konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, bugün dünyada 60 milyondan fazla insanın şiddet ve zulüm nedeniyle yer değiştirdiğini ifade ederek Avrupa’nın “Doğu sınırını mutlaka açık tutun ama Batı sınırını kapatın, bize gelmesinler” yaklaşımının her türlü etik ve vicdani sınırı zorladığını söyledi.
Ankara Barosu tarafından 11-14 Ocak 2018 günlerinde düzenlenen 10. Hukuk Kurultayı’nın 13 Ocak 2018 tarihli oturumunda “Küresel Bir Sorun Olarak Göç ve İltica” başlıklı oturumda konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan göç ve iltica konusunda önemli tespitlerde bulunarak İzmir Barosu’nun konuya ilişkin yaptığı çalışmaları anlattı.
Kendisinin de Yunanistan doğumlu olduğunu ve bir göçmen olarak yaşamanın sıkıntıları çok iyi bildiğini kendi yaşamından örnekler vererek anlatan Av. Aydın Özcan ülkemize başta Suriye olmak üzere, Afganistan, Irak, Pakistan ve Balkanlar’dan gelen çok sayıda sığınmacı ve göçmen olduğunu ifade etti. Av. Aydın Özcan, Türkiye’de bulunan sadece Suriyeli mültecilerin sayısının 28 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 3,424,237 olduğunu söyleyerek sorunun bu boyutuyla ele alındığında sadece Türkiye’yi ilgilendirmediğini, küresel bir sorun olarak algılanıp başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kamuoyunun çözüme yönelik çalışma yapmaları gerektiğini dile getirdi.
SINIR GÜVENLİĞİNİ ARTTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİLDİR
Mülteci akınını önlemek için sınır güvenliklerini arttıran Avrupa ülkelerinin politikalarının mültecileri bu tehlikeli seyahatten alıkoymadığını ifade eden Av. Aydın Özcan tam tersine canlarını hiçe sayarak bu seyahate çıkanların sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.
İzmir Barosu’nun göç ve iltica alanında Baro’nun bünyesinde bulunan Adli Yardım Bürosu, İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, Çocuk Hakları Merkezi, Göç ve İltica Komisyonu ile Uluslararası İlişkiler Komisyonu aracılığıyla ayrı ayrı ve ortaklaşa faaliyetler yürüttüğünü dile getiren Av. Aydın Özcan, mültecilerden gelen hukuki talepleri de özellikle Adli Yardım Bürosu aracılığıyla yerine getirdiklerini söyledi.
Av. Aydın Özcan, fotoğrafıyla herkesin yüreğini yakan Aylan bebeğin öldüğü dönemde İzmir Barosu öncülüğünde İzmir’deki beş üniversitenin hukuk fakülteleriyle birlikte uluslararası bir göç ve iltica sempozyumu düzenlediklerini söyleyerek bir türlü iyileşmeyen ve gitgide kangren haline gelen bu yaranın çözümü için olaya bütünsel yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
Oturum sonunda Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran tarafından İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan’a bir plaket sunuldu.