Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Moda Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkan Yardımcısı Mukadder Özden, hazır giyim sektöründe uygulanan teşviklerin performansının daha da artırılması gerektiğini söyledi. Bir zamanlar Egeli iş adamların örnek yatırımlar gerçekleştirdiği ve dönemin Ege Hazır Giyim İhracatçıları Birliği Başkanı Şükrü Ünlütürk’ün katkılarından dolayı büstünün dikildiği Adıyaman’da hazır giyim sektörü masaya yatırıldı. 2. Adıyaman Tekstil ve Hazır Giyim Çalıştayı’nda Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı ve Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MGHF) Başkan Yardımcısı Mukadder Özden sektörün geleceğinin tartışıldığı paneli yönetti.
Teşvik performansı arttırmalı
Özden, ülkemize aş, iş, barış sağlayacak etkinliklerin her zaman destekçisi olacaklarını belirtti. Bu kapsamda Adıyaman gibi alt yapısı hazır bir kentte iş hacminin artmasından memnuniyet duyacaklarını dile getiren Özden, Avrupa’daki alım yapan grupların Uzakdoğu yerine Anadolu’dan alım yapmasını sağlamanın önemine değindi. Aynı zamanda sosyal hakları tam, bölgelerin şartlarına uygun ürünler konusunda tüm Türkiye’de bir hazır giyim atağı yapmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Özden, “Bu nedenle teşvik uygulamalarının performansını arttırmak gerekli. Yine sanayi kültürünün hem mevcut kümelenme bölgelerinde hem de yeni yatırım bölgelerinde sosyal projelerde ve eğitim kurumlarında oluşturulması zorunluluğu var” diye konuştu.
Mezun gençler sanayiye uyum sağlamalı
Hazır giyim kapasitesinin artabilmesi için ihracat yapabilecek nitelikte ya da ürünün tüm işlemlerinin yapılabildiği hazır giyim firmalarına dönüşmesinin yatırımların kalıcı olmasını sağlayacağı ifade eden Özden, sigortalı çalışma, çalışma saatlerinin yasaların üstünde olmaması gibi konulara daha çok dikkat edilmesi gerektiği vurguladı. Çalışanların tarımsal üretim nedeniyle devamsızlık yapması sonucunda sanayinin olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Özden, eğitim sisteminin mezun gençlerin sanayiye uyum sağlaması ve verimli bir başlangıç yapması için iyileştirilmesi gerektiği söyledi.
“7 milyarlık Dünya’da rekabet halindeyiz”
Adıyaman’da hazır giyim sektörünün önemine değinen MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, sektörlerin gelişmesi için sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Sanayicinin 7 milyar nüfuslu bir dünyada rekabet halinde olduğuna dikkatleri çeken Öztürk, “Maliyet faktörlerine özen göstermeliyiz. Ama asla insanlarımızı bir maliyet unsuru olarak görmemeliyiz. Daha çok düşünen, üreten bir yapı oluşturmamız gerekiyor. Adıyaman hazır giyim sektörü için çok önemlidir. Mermer, cam ve seramik, otomotiv gibi ihracatı yüksek olduğu belirtilen sektörlerin kilogram fiyatı düşüktür. Tekstil ve hazır giyimin kilogram fiyatı ise yüksektir. Avrupa’nın zorunlu olarak hazır giyim alması gereken rakam, ihtiyacının yüzde 20’sidir. Hızlı servis, maliyet, tasarım, açık hesap gibi avantajlarla bile biz Avrupa’nın ihtiyacının yüzde 12’sini karşılıyoruz. Kendimizi geliştirirsek ürün nitelikleşir ve katma değer yükselir” dedi.