Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Saz'ın Ramada Plaza By Wyndham çalışanlarına yönelik gerçekleştirdiği 'Kadın Sağlığı ve Menopoz' başlıklı bilgilendirme seminerde menopoz süreci konuşuldu. Sağlıklı yaşamın çocukluktan başladığını söyleyen Op. Dr. Nagihan Saz, sosyal, duygusal ve fizyolojik açıdan beden ve zihnin sağlıklı olması gerektiğine dile getirdi.
Op. Dr. Saz, kız çocuklarının ergenliğe ilk girdiği yıllardan menopoz sürecine kadar gerektiğinde uzman hekimlere başvurulmasının önemli olduğunu vurguladı.
Op. Dr. Nagihan Saz, “ Ergenliğe adım atan kız çocuklarında düzensiz adet döngüleri yaşanabilir. Ağrılı ve aşırı kanamalı adet gören kızlar ilk önce çocuk doktoruna; eğer gerekiyorsa kadın hastalıkları uzmanına görünmelidir. 20'li 30'lu yaşlardan itibaren tüm kadınlar her yıl mutlaka jinekolojik muayene yaptırmalı. Folik asit takviyesi alması, alkol ve sigaradan uzak durması dengeli beslenme ve kişinin yaşına uygun sporları yapması da önemlidir. 30'lu yaşlardan sonra hormonal değişiklikler başlar. Bu dönem menopoza hazırlık anlamına da gelir. Korunma yöntemlerinin seçimi, kalsiyum takviyesi alınması gerekir. 40 ve 50'li yaşlarda kronik hastalıklarla mücadele başlar. Menopoz şikayetleri de başlar. Vajinal kuruluk ve sık idrar yolu enfeksiyonlarının yanında kemik yoğunluğu ve kalitesinde azalmalar görülür” diye konuştu.
MENOPOZ DOĞAL BİR SÜREÇTİR
Menopozun her kadının yaşamında yer alan önemli bir evre olduğunu kaydeden Op.Dr. Nagihan Saz, “1 yıl süreyle adet görmeyen kadınlara menopoz tanısı konulur. Kadın hayatının belli bir zaman dilimini oluşturan uzun bir süreçtir. Bu süreçte sürekli ilaç tedavisi her zaman gerekli değildir. Menopoz, kadınlarda farklı belirtilere sahip olmakla birlikte, ateş basması, gece terlemeleri, uykusuzluk, çarpıntı, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, cinsel isteksizlik, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri, anksiyete ve panik atak gibi etkenlerle kendini belli eder. Bunun doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bazı hastalarda konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık gibi bilişsel değişiklikler de yaşanıyor. Bu durumda hepimizin hayatına giren sosyal medyadan uzak durmak bunun yerine sudoku gibi beyin aktivitesini güçlendirecek etkinliklere yönelmek daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ
Menopozda kişiye özgü tedavi uygulandığını ifade eden Op. Dr. Nagihan Saz, “Menopoz tedavisinde kişiye özel olarak uygulanan hormon replasman tedavisi, oral veya deri üstüne yapılan bazı medikal uygulamalar ve topikal vajinal uygulamalarla tedavi gerçekleştiriyoruz. Menopoz döneminde sık görülen sıcak basmalarına karşı hafif kıyafetler giymeyi tercih etmek gerekir. Bu dönemde egzersiz, sağlıklı beslenme düzenli check up yaptırmak da çok önemlidir. Menpoz döneminde kadın hastalıkları uzmanları olarak amacımız kadının hayat kalitesinin düşmemesi için tıbbi, psikolojik ve fizyolojik destekleri de sunabilmektir” diye konuştu.