Özel Sağlık Hastanesi’nin uzman doktorlarının gerçekleştirdiği panele, Mövenpick Otel çalışanları büyük katılım gösterdi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Gülten Tan Aksoy ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin’in paylaşımlarıyla başlayan panel, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam etti. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, 30 yaş üstündeki en sık mesleki işgücü kaybının bel ve boyun ağrıları sebebiyle meydana geldiğini ifade ettikten sonra bu ağrıların yüzde 84’ünün altta yatan önemli rahatsızlıklar olmaksızın kas kaynaklı ağrılar olduğuna dikkat çekti. Ancak ağrıların süre ve bazı özelliklerine dikkat çeken Satoğlu, “Modern hayatta çoğumuz oturarak çalışıyoruz, bu yüzden ergonomi bilmemiz ağrıların önlenmesinde koruyucu hekimlik açısından çok önemlidir. Ancak şikayetler başladığında doğru teşhis konulması için hastayla hekimin konuşması çok önemlidir. Ağrının özelliklerini öğrenmeliyiz. Yayılım gösterdi mi bilmemiz gerekiyor. Ne zamandan beri var olduğunu öğrenmemiz, şikayetleri artıran ve azaltan faktörleri bilmemiz lazım. Uzayan ağrılarla ağrı kaynağını tespit etmek, bizim yapmamız gereken en önemli şeylerden biridir, çünkü ağrının gerçek sebebini bulabildiğimizde tedavi kolaydır ancak ağrının kaynağının doğru tespit edilmemesi durumunda en becerikli cerrahın yapacağı en güzel ameliyat sonrasında dahi hastanın şikayetleri devam edecektir çünkü yanlış hedefe atış yapılmıştır. İyi hekimlik için önce doğru teşhis gereklidir” dedi.
Bel okulu, en uygun pozisyonu bulmaya yardımcı oluyor
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Gülten Tan Aksoy, animasyonlarla ergonomi konusunu ve günlük hayatta yapılan yanlışları aktardı. Duruş bozukluğuna bağlı meydana gelen ağrıları anlatan Aksoy, küçük ve basit önlemlerle omurga sağlığının korunabileceğini belirtti. Fizik tedavi hakkında uygulamalardan bahseden Aksoy, ‘’Hastaların belini, boynunu, omurgasını doğru kullanması için yaptığımız bel okulu var. Kişiye özel egzersiz planlaması yapıyoruz. Hasta için en uygun pozisyonu bularak egzersizleri çıkarmak gerekiyor. Bunun için bel okulunda hasta eğitim alıyor. Aralıklı kontrollerle biz hastayı takip ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.
Elektroterapi hakkında bilgi veren Aksoy, Traksiyon uygulamaları, sıcak uygulamaları, bel egzersizleri, iğneleme yöntemleri, graston tekniği ve myofasyal manuel gevşetme uygulamalarından bahsetti.
Enjeksiyon tedavisi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin, Enjeksiyon tedavisinin nasıl gerçekleştirildiğine değindi. Enjeksiyon tedavilerinde hasta ile hekimin diyaloğu sonrası, teşhis koyulmasının önemli olduğunu vurgulayan Zengin, enjeksiyon tedavilerinin ağrı sebebini ortaya koymak için uygulanan yöntemlerden olduğunu belirtti. Enjeksiyon tedavilerine ek olarak ağrıyı geçirmek için bazen Radyofrekans ve Lazer uygulamaları yapılabileceğini de anlatan Dr. Zengin bazı durumlarda ise bel fıtıkları, bel kaymalarının ve kanal darlıklarının ameliyat gerektirebileceğini anlattı.