Otel personeli için gerçekleştirilen seminerde Kadın Hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Dr. Hakan Yetimalar, kadınlarda serviks kanseri tanısı ile tedavi edici ve önleyici yöntemler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Doç. Dr. Hakan Yetimalar, özellikle kadın üreme sisteminde sık görülen ve ölümlere neden olabilen rahim ağzı-serviks kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu belirtirken hastalığa yakalanma oranının ülkemizde giderek arttığını belirtti. Dr. Yetimalar, “HPV virüsü kadınlardan daha fazla, yüzde 90 oranında erkekler tarafından taşınmaktadır ve erkekler de risk grubunda bulunmaktadır. HPV virüsü serviks hariç diğer kanser türleriyle de ilişkilendirilir. Vücutta, gırtlaktan kolona kadar farklı bölgelerde kansere neden olabilir. HPV virüsü dünyada görülen kanser vakalarının yüzde 5‘ine sebep olmaktadır. Virüs uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir ancak vücut bağışıklığının düşmesi ile zamanla tahribata ve kansere yol açmaktadır” dedi.
HPV AŞISI HAYAT KURTARIYOR
Aşılanmanın hastalıktan korunmak için çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yetimalar, “HPV olmadan serviks kanseri olmaz. Bu artık tamamen kesinleşmiş bir bilgidir. HPV virüsü ile mücadelede batı ile ne yazık ki daha gerilerdeyiz. Bunun nedeni ise 2007 yılından itibaren Avrupa, Avustralya, Kanada gibi ülkelerin kızları henüz çocuk yaşta aşılamaya devlet eliyle başlamış olmasıdır. Aşı takvimine alınan ve 9-13 yaşları arasında çocuklara yapılan 2 doz HPV aşısı ömür boyu yüzde 99,9 oranda kanserden korunma sağlamaktadır. Türkiye’de HPV aşısının ulusal aşı programına eklenmesi gerekmektedir. 13 yaşından sonra 3 doz yapılması gereken bu aşıyı 65 yaşına kadar tüm kadınların yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Böylece bu hastalıktan korunmak büyük oranda mümkün olacaktır” diye konuştu.
DÜZENLİ KONTROL ÖNEM TAŞIYOR
Doç. Dr. Hakan Yetimalar sözlerine şöyle devam etti: “HPV testi pozitif olan hastaların kadın hastalıkları doğum ve jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından takip edilmesi gerekli tedavinin zamanında verilmesini mümkün kılmaktadır. Serviks kanseri vakalarında da sigara kullanımı hastalığa olumsuz etkilemektedir. Kadınlarımız hiçbir şikâyeti olmasa bile üç yılda bir smear testi yaptırmalıdır. Beş yılda bir HPV ve smear testi de tekrar edilebilir. Şunu unutmamalıyız ki korunmak tedaviden daha kolay ve daha uygun maliyetlidir. HPV aşısının yaygınlaştırılması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir”