Dünyada hızla yayılan Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik büyüme beklentileri ve petrol tüketimi zayıflamaya devam ediyor, küresel petrol piyasasındaki arz fazlası her geçen gün artıyor.
Gündemi değerlendiren Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, “Suudi Arabistan ve Rusya’nın başı çektiği fiyat savaşları, 2020 yılı için küresel ekonominin küçülmesi öngörüleri ile birlikte, dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs salgınının da etkisiyle petrolde düşük talep ve arz fazlası oluştu. Fiyatlar 30 doların altında seyrediyor. Kısa dönemde ucuz petrole devam edeceğiz. Ay sonundan sonra daha da ucuz petrol göreceğiz Petrol fiyatlarını artık sadece talep, üretim gibi parametreler değil ülkelerin stok durumları da belirleyici olacak. Ve düşükten stoklanmış demek, bizim öngörümüze göre “en az 3 yıl daha ucuz petrol” demektir. Bu durum, mal ve ürün piyasasında, taşımacılık maliyetlerini de olumlu etkileyecektir” dedi.
BİRÇOK KÜÇÜK ŞİRKETİN İFLASI ANLAMINA GELİYOR
Son dönemlerde petrol üreticileri tarafından tanker kiralamalarında artış olduğuna dikkat çeken Murat Dilek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanki sanal bir talep varmış gibi davranılıyor ama talep yok, stok var. Çin kritik petrol rezervlerini doldurma kararı aldı. Daha sonra Amerika da aynı yönde açıklama yaptı. Bütün bu büyük resmi önümüze koyduğumuzda, petrol fiyatlarının daha uzunca bir süre düşük fiyatlarda dalgalı gideceği kesin. Birçok ülke ucuz petrolü stok yapmaya başladı. Stok yapıyorlar fakat talep olmayınca piyasaya satamıyorlar. Düşük fiyatlar Suudi Arabistan, Rusya gibi petrol üretici ülke ekonomilerini oldukça zor duruma düşürecek. Bu fiyatlar büyük şirketlerin değilse de birçok küçük şirketin iflası anlamına geliyor. Özellikle bu durumdan büyük petrol şirketleri faydalanacaklar. Zor duruma düşecek olan küçük boyuttaki kaya gazı üreticilerini büyük şirketleri satın alacaklar”
DOĞAL GAZ FİYATLARINA DA YANSIYACAK
Petrol fiyatlarında geçen yıl yaşanan bir miktar düşüşün de doğalgaz fiyatlarına şimdilerde yansıdığını belirten Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, “Yılın ilk çeyreğinde 255 dolar olan fiyat, ikinci çeyrekte 228 dolara geriledi ve de gerilemeye devam edecek. Yılda 50 milyar metreküp tüketimi olan Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturası azalıyor, daha da azalacak. Doğalgaz fiyatında düşüş, ortalama birim elektrik üretim fiyatını da geriletecek” diye ekledi.