Pharmactive, ilk yurtdışı temsilciliğini açtı

Türkiye’nin ilaç sektörünün önde gelen firmalarından Pharmactive, ilk yurtdışı temsilciliğini dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta açtı.

Pharmactive İlaç  kendi Ar-Ge laboratuvarlarında geliştirdiği eşdeğer ilaçlarını Arnavutluk’ta doktor ve eczacıların hizmetine sunuyor.

Almanya ‘nın en saygın otoritelerinden biri olan BfArM tarafından verilen Avrupa GMP sertifikası ile ürettiği ilaçları Arnavutluk halkının hizmetine sunuyor. 

Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından Pharmactive, Arnavutluk’ta temsilcilik açtı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler başta olmak üzere 34 ülkeye Türkiye’den ürün gönderen Pharmactive, daha sağlıklı toplumlar için çalışıyor. Pharmactive, Arnavutluk’ta ilk etapta 13 tedavi alanında 19 ürün ile yer alacak. Kendi Ar-Ge’sinde geliştirdiği eşdeğer ilaçları ile öne çıkan Pharmactive Arnavutluk Temsilciliği’nde alanında uzman 10 kişi çalışacak. 

Pharmactive Arnavutluk Temsilciliği için başkent Tiran’da bir açılış töreni düzenlendi. Açılış törenine üst düzey bürokrat, doktor ve eczacıların yanı sıra Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri de katıldı. 

BÜYÜKELÇİ KATILDI

Törene katılan Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, bir konuşma yaptı. Yörük, Pharmactive İlaç’ın şu anda 12 Avrupa ülkesi için ihracat yapan ve üreten bir şirket olduğuna işaret etti. Yörük, “Pharmactive İlaç, sadece ülkemizde değil, aynı zamanda faaliyet gösterdiği ülkelerde de her geçen gün büyüyor. Uluslararası alanda ilaç üreten birkaç şirket ile üretim ortaklığı bulunuyor. Umarım Pharmactive, Arnavutların tüm hastalıkları için bir kurtuluş olacaktır” dedi.

Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Selamoğlu, Arnavutluk’ta bulunmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. İnşaat, madencilik, sanayi gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve iki bin kişinin çalıştığı Saya Grup bünyesindeki Pharmactive İlaç’ın 2010 yılının Aralık ayında  kurulduğunu anlatan Levent Selamoğlu, “İlk etapta 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. İlk ürünlerimizi 2013 yılında Türkiye’de doktor ve eczacıların hizmetine sunduk. 108 bin metrekare alan üzerine kurulu Çerkezköy’de bulunan, Avrupa GMP sertifikalı üretim tesisimiz, sıvı, yarı katı ve katı hatlarda yılda 330 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. Faaliyetinin henüz birinci yılında, Avrupa’nın en saygın otoritelerinden biri olan BfArM tarafından verilen GMP sertifikasını aldık, Mayıs 2017 tarihinde bu sertifikasını yenilemeye hak kazandık” dedi. 

ÜRETİM KAPASİTESİ

Levent Selamoğlu, “Pharmactive İlaç Fabrikası, yılda 230 milyon kutu katı ( tablet, kapsül, toz), 57 milyon kutu yarı katı ( krem, jel, merhem ve losyon) ve 43 milyon kutu likit (şurup, süspansiyon, sprey ve damla) üretebiliyor. GSK, Abbott, AstraZeneca, Reckitt Benckiser, Sandoz, Chiesi gibi çokuluslu firmalar ile yapılmış olan stratejik üretim işbirlikleri bulunuyor” diye konuştu. 

AR-GE VE HEDEFLER


Folkart, Volt Motor, Livamine şirketleri ile birlikte Saya Grup bünyesinde yer alan Pharmactive’in, 2017 yılını 175 milyon TL ciro ve 648 kişilik istihdam ile kapattığını anlatan Levent Selamoğlu, 2018 yılında ise 322 milyon TL ciro ve 855 kişilik istihdam hedeflediklerini açıkladı. Pharmactive modern tesislerinde 3 bin 200 metrekarelik Ar-Ge merkezine sahip olduklarını belirten Levent Selamoğlu, şöyle devam etti:


“Her yıl ciromuzun yüzde 6’sını Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Çalışmalarımız neticesinde uzman kadromuzla 5 yılda 101 eşdeğer molekül ve 156 dozaj formu geliştirerek Türkiye’de ve Avrupa pazarlarında ruhsat başvuruları yaptık.”
 

PHARMACTIVE AVRUPA’DA
 

Levent Selamoğlu, “Geçtiğimiz yıl ilk eşdeğer ürünümüzü 10 Avrupa Birliği ülkesinde doktor ve eczacıların hizmetine sunduk. Bu ülkeler arasında Avusturya, Almanya, İspanya, İtalya, Hollanda, Malta, Portekiz, İngiltere, Fransa ve Macaristan bulunuyor” şeklinde konuştu. 
 

BİYOTEKNOLOJİK YATIRIM
 

Biyoteknolojik ilaç konusunda da önemli adımlar attıklarını anlatan Selamoğlu, yenilikçi ve biyobenzer ürünlerin hastalara erişimini kolaylaştırmak vizyonu ile kurulan Güney Koreli global bir şirket olan Polus ile 2016 yılında ortak olduklarını dile getirdi. Biyoteknolojik ilaç üretimini öngören bu ortaklığın Türkiye’de yeni bir üretim tesisi kurma fikriyle taçlanarak, yatırım ortaklığına dönüştüğünü söyledi. Selamoğlu, “Bu yeni anlaşma ile Pharmactive master hücre kültürüne sahiplik hakkı,  biyoteknolojik ürün Ar-Ge teknolojilerine erişim hakkının yanında, dünya standartlarında ve global klinik çalışmalarla geliştirilecek biyobenzer ürünlerin Türkiye, Rusya, BDT, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesinde 34 ülkede münhasır satış ve pazarlama haklarına sahip oldu. 
 

350 RUHSAT BAŞVURUSU
 

Arnavutluk’ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydeden Pharmactive Yurtdışı Pazarlar ve Stratejik Planlama Genel Müdürü İnci Ayyıldız ise, 28 ülkede 350 ruhsat başvurusu yaptıklarını, kısa ve orta dönem ihracat hedefleri dahilinde 2019 yılı sonuna kadar Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Rusya ve BDT bölgesinde 50 ülkede Pharmactive ürünlerinin satışına başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Ayyıldız, ihracat pazarları arasına ABD ve Uzak Doğu ülkelerini de katmayı hedeflediklerini kaydetti.


Pharmactive Arnavutluk Temsilcisi Burim Latifi de, Pharmactive İlaç’ın Arnavutluk halkının sağlığına katkı sağlayacağını belirtti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri