Yemek pişirirken genellikle teflon seramik ve bakır tencereler kullanılır. Ancak bu tencerelerde her yemek pişmez. Bu nedenle yemekleri pişirirken tencere seçimine dikkat etmek gerekir.
İşte tencere seçimine göre yemek pişirme yöntemleri…
Bakır tencereler veya tavalar
Bakır tencere kullanırken kalaylanmış olmasına ve çizilmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Bakır tencereniz çizilmişse ve kalay bakımı aksatılmışsa bakımını yaptırmadan yemek pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bakımı yapılmamış olan bakır tencerelerde cıva maddesi ortaya çıkar. Bu durum yavaş yavaş zehirlenmenize ve vücudunuzda kansorejen maddelerin var olmasına neden olabilir.
Bakır tencereleri sadece sunum ve pişirmede kullanmalısınız. Saklama kabı olarak kullanmak veya içerisinde uzun bir süre yemek bekletmek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tür tencerelerde sahanda yumurta veya zeytinyağlı yiyecekler pişirilmelidir.
Çelik tencereler veya tavalar
Çelik tencerelerde her türlü yemeği pişirebilirsiniz. Ayrıca plastik kaplar kullanmak yerine çelik tencereleri saklama kabı olarak kullanabilirsiniz.
Seramik tencere ve tavalar
Seramik tencere kullanımına en az teflon tenceredeki kadar dikkat etmek gerekir. Bu tür tencerelerin içeresi yağlı bir dokuya sahiptir. Bu nedenle az yağ gerektiren ya da yapışması muhtemel olan yiyecekler bu tür tencerelerde pişirilebilir.
Örneğin pilav, makarna gibi yiyecekleri bu tencerelerde pişirmek, yemeğinizin hem sağlıklı pişmesini hem de lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Toprak tencereler
Toprak tencerelerde pişen yemeklerin tadı hiçbir yemeğin tadına benzemez. Ancak bu tencereleri kullanırken de oldukça dikkatli olmak gerekir. Hafif çatlamış bile olsa bu tencereler yemek yaparken kesinlikle kullanılmamalıdır. Toprak tencereleri yıkarken de iyice yıkamalı, ıslak bir şekilde asla bırakılmamalıdır.
İç kısmı özellikle muhakkak kurulanmalıdır. Bu tür tencerelerde kuru fasulye, nohut ve sulu etli yemekler pişirmek oldukça lezzetli olacaktır.
Teflon tencere ve tavalar
Teflon tencere ve tavalar kullanırken çok dikkatli kullanmanızı gerektiren mutfak gereçleri arasındadır. Teflonlarda metal çatal bıçak kesinlikle kullanılmamalıdır. Yağsız pişirmeniz gereken yiyeceklerde örneğin et ve balık türlerini teflon tencerelerde pişirebilirsiniz. Ancak bu tür tencerelerde pilav ve makarna pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.