POPÜLER KÖLELİK

Ogün Peçenek

Merhaba sevgili “Medya Ege” okurları.  Artık “Medyaege” ailesinde ben de varım. Bu değerli aile arasına katılmaktan dolayı mutluyum. Bu vesileyle de ilk yazımı siz değerli okurlarla paylaşıyorum. Sevgilerimle…
 

POPÜLER KÖLELİK 
 

Çok değil iki yüzyıl öncesine kadar, Antik dönemlerden gelen, kölelik denilen bir sistem vardı.  Maddi olarak güçlü olmayan insanlar köleleştirilmiş ve bir şeylere bağımlı kılınmıştı. Bu insanlar çok küçük paralara ya da karın tokluğuna çalıştırılmış ve özgürlükleri kısıtlanmıştır. Bu insanların özgürlüğü başka insanların insiyatifi altında olmuştur. 
 

Ben geçmişteki bu köleliği şimdi günümüze uyarlıyorum. Nasıl mı?


 İnsanların büyük bir grubu şu anda popüler bir köle konumunda… İnsanlığın bana göre şu anda en büyük amaçlarından biri; popülerlik.  Genelleme yapmak istemiyorum ama günümüzde büyük bir kitlenin popüler olmak için yap/a/mayacağı şey yok.  Bunun için de atılacak ilk adım tanınmak için bir yol bulmak.  Bu yollardan biri de sosyal medyadan geçiyor. Sosyal medya aracılığıyla popüler olan bir insan sosyal medyaya bağımlı bir hale geliyor. Tıpkı geçmişte efendisine bağımlı olan bir köle gibi…

 


 İnsanımız artık bir adım atmadan önce, efendisinden izin alan köle gibi sosyal medyadan izin alıyor ve adımını ona göre atmaya başlıyor. Yani bilinçaltındaki olay aslında şu; insanlar sosyal medyada olan bitene bakıyor ve bunlara göre davranıyor. Buna en büyük örnek şunu gösterebilirim. Popüler olmak için “kısa” videolar çeken kişiler. Aslında bu insanlar farklı şeylere yönelebilir, daha başka şeyler ortaya koyabilirler. Ama bu sayede popüler olan kişileri gördükçe diğer insanlar da buna yöneliyor. Bununla popüler olmaya çalışıyor. Popüler olduktan sonra da bu popülerliğini devam ettirmek için sosyal medyada aktifliğini devam ettiriyorlar ve sosyal medyanın bir kölesi haline gelmeye başlıyorlar. 

 


Diğer bir kölelik; moda köleliği… Eskiden kölelere giydirilen tek bir tip kıyafet vardı. Bu kıyafetlerden o kişilerin köle oldukları anlaşılırdı. Şimdi bunu günümüze uyarlıyorum. Günümüzde birçoğumuz aynı tip kıyafeti giyiyoruz. Aslında moda bize bunu dayandırıyor. Bu kıyafeti giymezsen ilgi görmezsin ya da ayıplanırsın gibi bir algı oluşuyor. Resmen sana yakışacak kıyafet “bu” diyor! Biz de bu modaya uyarak bunun dışına çık/a/mıyoruz.  Yani geçmişteki köleler gibi belli başlı kıyafet modalarını takip edip o kıyafetleri giyiyoruz. 


Şimdi ben bu yazıyı neden yazdım? 


Özgünlüğümüz elden gidiyor. Özgün olalım. Kendimiz belli tiplerin dışına çıkıp köle olmayalım. Elbette kâinata efendi olamayacağız ama en azından kendi düşüncelerimizin efendisi olalım.