Prof. Dr. Akçay, 'Ege Tıbbiyeliler Derneği'ni Tanıtttı

Söyleşi: Gonca Elibol

İhtiyaç duyan tıp fakültesi öğrencilerine burs veren ismi kısaca ETD olan “Ege Tıbbiyeliler Derneği” başkanı Prof. Dr. Yasemin Akçay’la dernek ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

Derneği bize tanıtır mısınız ne amaçla kuruldu? Misyonu nedir?

Derneğimizin adı Ege Tıbbıyeliler Derneği. Derneğimiz, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından, öğrencilerimize eğitimlerine başladıkları günden itibaren maddi ve manevi olarak destek olmak, karşılaştıkları sorunlarla başa çıkabilmelerini kolaylaştırabilmek, her türlü sosyal ve kültürel etkinlikte, öğrenci-öğretim üyesi birlikteliği ile güçlü bir dayanışma sergilemek amacıyla kurulmuştur.

1998 yılında SANDIK, 2000 yılında da Ege Tıbbiyeliler Sosyal Destek ve Yardım Derneği-SDYD adı ile kurulmuştur. 2011 yılında isim değişikliği ile “Ege Tıbbıyeliler Derneği (ETD)” olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Derneğimizin misyonu; ihtiyaç duyan öğrencilerimize ekonomik destek sağlamanın yanında; gönüllü öğretim üyelerinin verdikleri danışmanlık hizmeti eşliğinde Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, iyi hekimler yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Derneğinizin işleyişi nasıl?

Derneğimizin 7 Öğretim Üyesinden oluşan bir yönetim kurulu var. Bu yönetim kurulu 2 yılda bir yaptığımız olağan genel kurul ile değişebiliyor. Yeni üyeler katılabiliyor veya eski üyeler devam ediyor. Haftada bir gün öğlen arası toplantı yapıyoruz. Yapılacak işleri görüşüp ortak bir karar aldıktan sonra bunu uygulamaya koyuyoruz. Ayrıca 2 sekreterimizde işleyişte bize yardımcı oluyorlar.

Yönetim Kurulu Üyelerini nasıl seçiyorsunuz?

Burada gönüllülük esas. Tüm yönetim kurulu üyeleri kendi uzmanlık alanlarınadan kalan zamanda, hatta zaman yaratarak dernek için çalışyor.

Derneğinizin gelir kaynakları neler?

En önemli gelir kaynağını gönüllü bağışlar oluşturmaktadır. Burs bağışı; gönüllülerin belirledikleri bedel üzerinden yapılmaktadır ve bir havuzda toplanmakta, şu anda havuzda toplanan bu bağışın büyük bir bölümü, EÜTF öğretim üyelerinin maaşlarından kendi belirledikleri miktardaki kesintiden sağlanmaktadır.

Bazen gönüllü bağışçı, bireysel isimle bağışını tanımlatmak istiyor veya kaybettiğimiz yakınlarımız, sınıf arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız adına açılan burslar ile de tanımlanabilmektedir.

Daha önceleri “Gürbüz Gümüşdiş” hocamızın önayak olduğu “Dahili Tıp Günleri” adında her yıl veya 2 yılda bir düzenlenen kongreler vardı. Bu kongre gelirleri derneğe bağışlanıyordu. Önemli bir gelirdi. Daha sonraları bazı zorluklar nedeniyle yapılamaz oldu. Ama son zamanlarda geliri derneğe kalacak şekilde farklı toplantı ve sempozyumlar düzenlenmekte.

Bunlar dışında bazen hiç tanımadğımız bir hayırsever bağış yapmak isteyebiliyor, bazen emekli çalışanlarımız, emekli öğretim üyeleri bağışçı olabiliyor. Sanırım güvenle bağışlayabilecekleri bir kurum inancı artıkça bu hayırseverlerin sayısının da artacağını düşünüyoruz ve bu güveni oluşturduğumuzu da düşünüyoruz.

Ayrıca, yönetim kurulu olarak bağışlarımızı artırmaya yönelik her haftaki toplantılarımızda fikir üretmeye çalışıyoruz. Bunlardan biri kendi içimizde derneğimizin farkındalığını artırmaya yönelik Anabilim Dalı ziyaretleri yaparak Öğretim Üyesi bağışlarını artırmaya yönelikti. Yine geliri artırmak amacıyla iktisadi işletme kurduk, hastane içinde bir dükkan açtık. Burada EÜ logolu ürünler (Bardak, anahtarlık, Önlük, ameliyat kıyafetleri terlik vb) satılıyor. Bunun yanında hediyelik bazı eşyalarda satılmakta. Böylece hem gelir elde ediliyor hem de aidiyet duygusunu arttırdığımızı düşünüyoruz. Yine çeşitli müzayedeler düzenliyoruz. Bu yolla bazı öğretim üyelerin çektiği fotoğraflar (ETD iktisadi işletmesi tarafından) eğlenceli bir şekilde açık artırma ile satılarak hem öğrencilerimize gelir sağlamış hem de ÖÜ’lerini, işleri dışında farklı bir ortamda bir araya getirerek sosyalleşme ve tabi beraberinde aidiyet duygusunu desteklemiş oluyoruz.

Nakdi bağış dışında neler bağışlanabilir?

Ev, para vb. gibi bağışlarda olabiliyor. Örneğin emekli bir matematik profesörü evini bağışlamıştı. Yine geçen gün bizim hastanede 40 yıl çalışmış emekli bir hemşire hanım evini bağışlamak istediğini söyledi. Bu bağışı yapmak isteyen hemşire hanımın çok özel de bir anısı var. Kendisinden izin alarak bu anıyı anlatmak ve niçin bize bağış yaptığını paylaşmak isterim. Ailesi 17 yaşında yaşadıkları köyde istemediği bir evliliğe zorlamış, evlendiği kişi meğer tüberküloz hastasıymış. Evlilik sonrası kendisine bulaşmış. Eşi evlendikten 3 ay sonra vefat etmiş. Kendisi 18 yaşındayken hastanemize hasta olarak gelmiş ve tüberküloz (verem) tanısı almış. Burada kendisininin ifadesiyle doktorlarımızın uzun ve etkili tedavisi ile tedavi edildiğini ardından köye gitmeyip, kendisini tedavi eden doktorların yönlendirmesi ve bizzat yardımları ile hemşirelik sınavına sokulduğu, ardından sınavı kazanarak eğitimine davam ettiğini, mezuniyet sonrası 43 sene EÜTF bir fiil hemşire olarak çalıştığını belirtiyor. Burada çalıştığı süre boyunca hem hasta hem de hekim ve çalışma arkadaşları ile uyum içinde, büyük bir minnet duygusu ile çalıştığını anlatıyor hemşire hanım gözleri dolarak. Kendi hayat mücadelesini hiç unutmadığını, hem kendisini tedavi eden, hem de meslek sahibi olmasına aracılık eden hekimlere büyük saygısı olduğunu, bu nedenle sahip olduğu tek varlığı olan evini, bu mesleği yapacak hekim adaylarına bağışlamak istediğini belirtti. Açıkçası bu hikayeden çok etkilendik ve bir kez daha mesleğimizin kutsallığını hatırladık.

Bunun dışında ev eşyası veya giysi de bağışlamak isteyenler oluyor. Örneğin Öğretim Üyesi bizi arayıp iyi durumda ev eşyalarının olduğunu söylüyor, bize de bazen öğrenciler bu amaç için başvurmuş oluyor bu işe aracılık ediyoruz. Bazen ÖÜ’leri stetoskop veya anatomi atlaslarını veriyor, ihtiyacı olan öğrenciyi bulup ona iletiyoruz,.

Öğrencileri nasıl seçiyorsunuz?

Öğrencilerimiz öncelikle hazırlanmış başvuru formlarını dolduruyorlar ve ardından bazı resmi evrakları (ailesinin gelir durumunu maaş bordrosu gibi belirleyen, mal varlığını bildiren, kardeş sayısı vb belgeleri) tamamlayarak derneğimize başvuruyorlar. Belli bir günü öğrenci seçimlerine ayırıyoruz. Bu nedenle de yönetim kurulunda olmayan diğer ÖÜ’ni bu görüşmelerde olmaları için teşvik ediyoruz. Başta yönetim kurulu olmak üzere, -vakti olan, programı uyan- diğer gönüllü ÖÜ’leri ile birlikte 2şerli ,3erli gruplar halinde görüşmelere alıyoruz. Kalbe dokunan bir sürü hikaye dinliyoruz. İşte aslında o an derneğin varlığı gerçekten anlamlı hale geliyor. O ana kadar bir sürü işim var demişsek bile bu süreçte artık o düşünce kafadan siliniyor ve iyiki buradayım diyor insan ve birkaç çocuğa dokunma fırsatına sahip olduğumuz için de mutluluk duyuyoruz. “birine yardım edebilmek edilen kadar yardım eden için de bir şanstır”aslında.

Hikayeleri dinliyoruz sorular soruyoruz, notlar alıyoruz, tüm görüşmeler bittikten sonra hepimiz bir araya gelerek bu notlar ve var olan resmi belgeler ile gereksinimi en fazla olanları ayırıyoruz. Yani ince eleyip sık dokuyoruz. Çünkü, seçimlerimizin objektif bir şekilde olması en doğru kararları vermemiz ve en doğru kişileri seçmemiz için bu şart.

Ayrıca derneğimiz TEV (Türk Eğitim Vakfı), BEYOMSİ (beyin omurilik ve sinir vakfı) gibi vakıf ve derneklere de öğrenci seçiminde racılık etmekte. Bu kurumlar belli sayıda EÜTF okuyan öğrenciye burs vermek istediğini belirtiyor ve öğrenci seçimini birlikte yapıyoruz.

Öğrencilere Para dışında da bir desteğiniz var mı?

Evet var. Yine gönüllü öğretim üyelerinden oluşan bir “Rehber Öğretim Üyesi” havuzumuz var. Derneğimizden burs alan ve burs almadığı halde bazen danışmanlığa ihtiyacı olan öğrencilerimize danışman bir Öğretim Üyesi atıyoruz. Böylece öğrenci ihtiyaç duyduğunda başvurabileceği bir Öğretim Üyesi oluyor. Belirli aralıklarla görüşmeleri konusunda hem Öğretim Üyesi’ni hem öğrenciyi yüreklendiriyoruz. Böylece ÖÜ-öğrenci ilişkiside gelişmiş oluyor. Her ÖÜ’nin rehberliği farklı oluyor. Bazısı odasında sohbet ediyor, bazısı bir sinema, konser biletii alarak sosyal bir etkinliğe katılıyor veya yemek yiyorlar. Sonuçta ÖÜ öğrenci ile sosyal ve bazen mesleki paylaşımlar yaşanıyor, bu yolla ÖÜ, öğrenciye iyi bir rol modeli oluyor. Bu danışmanlıkla ilgili inanılmaz güzel geri bildirimler aldığımızı söyleyebiliriz. Hem öğrenciler istedikleri zaman ulaşabildikleri, kendilerini dinleyen, anlayan –anlamaya çalışan- bir hoca ile birlikte olmaktan çok keyif alıyorlar hem de ÖÜ, öğrencisine yardım edebildiği, yol gösterici olduğu için çok mutlu oluyor. Aslında, en büyük mutluluğa, başkalarına iyilik yapmakla ulaşılmaz mı?

Ege Tibbiyeliler Derneği ile ilgili bir hayaliniz var mı?

Dernek kurulduğu günden bugüne dek, derneğin içinde veya dışında olup ama destek olan herkes bir tuğla koydu aslında. Böylelikle bugüne geldiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum buradan. Her gelen farklı bir vizyon sağladı, onların hayalleri gerçekleşti, böylece giderek büyüdü, gelişti. Daha önce farklı hayaller vardı şimdi sanırım en büyük hayalimiz burs verdiğimiz öğrenci sayısını ve burs miktarını attırmanın yanı sıra öğrencilerimizin barınma ihtiyacını da karşılayabilecek çözümler oluşturmaktır. Bunun içinde bağışçılara ihtiyacımız var aslında. Bunu yapabilmenin en önemli yolu, derneğimizin daha geniş kitlelere tanıtımının yapılması. Aslında Türk halkı yardım etmeye oldukça gönüllü olan bir toplum. Sanırım hepimiz bir yerlere bağış yapmak istiyoruz ama genelde bir güven sorunu yaşıyoruz. Pek çok bağışçımız, bizim derneğimize güvenle bağış yapabildikleri için memnuniyetlerini ifade ediyorlar.

Ben şuna inanıyorum eğer herkesin yararına bir şeyler yapıyorsak bu hayatta, bütün evren bir olup bu işin gerçekleşmesine katkı koyuyor sanki. Bizim dernekte böyle bence.. bütünün iyiliğine…

Peki, bu yazıyı okuyup bağış yapmak isteyenler olursa verebileceğiniz iletişim numarası veya hesap numarası var mı?

Tabi iletişim numarası ve hesap numarası verebiliriz. Dilerlerse ziyaretimize gelebilirler, yönetim kurulu toplantımıza katılabilirler veya yönetim kurulunda var olan 7 öğretim üyesinden biriyle de direkt olarak iletişime geçebilirler. Kendileri ile tanışmaktan, derneğimizi tanıtmaktan büyük keyif alacağımızı da belirtmek isterim.

BİLGİ VE İLETİŞİM İÇİN: 0232-390-45-81/ 390-41-88/ 390 4086

Hesap Numarası:

Garanti Bankası Ege Tıbbiyeliler Derneği Burs Hesabı: TR67 00062 00137 30000 6299493

TEB Ege Tıbbiyeliler Derneği Burs Hesabı: : TR 17000 32 000 000 000 39744104

Yönetim kurulu:

Prof. Dr. Yasemin Delen Akçay (Başkan)

Prof. Dr. Sibel Göksel

Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin

Prof. Dr. Rüçhan Sertöz

Prof. Dr. Murat Argon

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu

Doç. Dr. Sevnaz Şahin

Söyleşi: Gonca Elibol

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri