Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, açılan öncelikli alanlarda başvurduğu tüm alanlar için doktora kontenjanı almıştır. Ege Üniversitesi 24 öncelikli alanda 190 doktora öğrencisi ile bu programdan yararlanan üniversiteler arasında birinci sıradadır. Siz gençlerimizden beklentimiz, katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye hedefine katkı sağlamanızdır” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda “YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı Öğrencileri ile Buluşma Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, enstitü müdürleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.
YÖK 100/2000 Doktora Burs programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖK gelecek 10 yıl için güçlü nesiller yetiştirme amacıyla, üniversitelerdeki enstitülerin, araştırma merkezlerinin girişimci doğalarını, disiplinler arası çalışmalarını destekleme kararı ile 100/2000 YÖK Doktora Bursu programını başlatıyor. YÖK, 100/2000 doktora programını bir mükemmeliyet programı olarak görüyor. Mühendislik ve teknolojide seçilen doktora alanlarında çalışılacak konuların ekonomik refah için bir üretim getirmesi, ekonomik ve toplumsal faaliyet alanlarına uygulanabilir olması ve uygulandıkları alanlarda üretkenliğin artmasını sağlaması hedefleniyor. Yarının dünyasında iddia sahibi olmanın yolu buradan geçmektedir ve YÖK bunu bir stratejik hedef olarak benimsemiştir” dedi.
“2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi hedefleniyor”
Bu program ile doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesini hedeflendiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, “ 100 / 2000 Programı bu amaca yönelik olarak ülkemizin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişim odaklı süreçlerine ciddi yararlar sağlayacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Budak, “ Bu projenin önemli bir unsuru, YÖK'ün bu doktora programlarının eğitim ve araştırmalarını, ulusal ve uluslararası yaptıkları araştırma ve yayınlarını, kalite süreci açısından takip kararı almış olmasıdır. "Kalite güvencesi" kavramı, yükseköğretimin ve onun en önemli görevlerinden biri olan araştırmanın uluslararasılaşmasında aranılan ciddi bir değerdir. YÖK, 100/2000 programını sadece mali bir fonlama kaynağı olarak görmemekte, kalite yaklaşımıyla doktora sürecinin her aşamasının takip edilmesini beklemektedir” dedi.
“24 öncelikli alanda 190 doktora öğrencisi”
Ege Üniversitesinin tüm doktora alanlarında kontenjanını doldurduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Ocak 2017 itibariyle başlayan programda Üniversitemiz, açılan öncelikli alanlarda başvurduğu tüm alanlar için doktora kontenjanı almıştır. Ege Üniversitesi 24 öncelikli alanda 190 doktora öğrencisi ile bu programdan yararlanan üniversiteler arasında birinci sıradadır. 2018/2019 eğitim ve öğretim yılında bu programa dahil olan öğrenci sayımız ise 64’dür. Bu da üniversitemize önemli sorumluluklar yüklemektedir. Belirlenen bu komisyonlar ile doktora öğrencisinin seçilmesi, öğrencinin bu 100/2000 bursiyeri olan siz gençlerimizden beklentimiz, Türkiye'de, katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye hedefine katkı sağlamanızdır” diye konuştu.
Program sonunda Rektör Prof. Dr. Budak ve enstitü müdürleri bursiyerlerin sorularını cevapladı.