PROJE ÖDEVİ TARİHİ ÇEŞMEYİ KURTARDI

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrencilere verilen ödev, tarihi bir çeşmeyi yıkılmaktan kurtardı.  

 

Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu,  Mimari  Restorasyon Programı  Bölüm Başkanı Yar. Doç. Dr. Fatma Sedes,   proje ödevi olarak öğrencilerine İstanbul’daki tarihi çeşmeleri  incelemelerini  istedi. Kentin tarihi bölgelerine dağılan öğrenciler, gruplar hailinde tarihi değeri olan sokak çeşmelerini araştırmaya başladı.  Haftalarca süren çalışmalar sonunda  Bakırköy’ün Şenlikköy Mahallesi’nde uzun yıllar bakımsız kalan bir tarihi çeşme ile karşılaşıldı.

Bölüm Başkanı Sedes’in girişimleri ile öğrenciler tarihi çeşmeyi sahiplenerek kurtarılıp korunması için çalışma başlattı.  Çeşmenin restorasyon projeleri, hasar tespit ve müdahale paftaları öğrenciler tarafından hazırlandı. Hazırlanan projeler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilirken,  çeşme koruma altına alındı.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde başlatılan çalışma ile hem öğrencilerin sorumluluk duyguları gelişip tarihine sahip çıktığını, hem de kaybolma tehlikesi altındaki tarihi yapıların koruma altına alındığını belirten Yar. Doç. Dr. Fatma Sedes “   İstanbul’un birçok semtinde bulunan  tarihi yapıların aslına uygun olarak korunması gerekir. Üniversite öğrencilerimizi bu alanda sorumluluk duygusu ile tarihine sahip çıkan öğrenciler olarak yetiştiriyoruz. Alanda uygulamalı olarak gerçekleştirdiğimiz tarihi çeşmeler projesi ile hem gözden kaçan çeşmeleri bulup kurtarılmasına destek oluyoruz, hem de öğrencilerimizin gerçek ortamda çalışma yapmalarını sağlıyoruz. Yaptığımız çalışma sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi çeşmeye sahiplenip koruma altına aldı. Duyarlıkları nedeniyle teşekkür ediyorum ”dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri