Referanduma Göre Yeni Zelanda'nın Bayrağı Değişmeyecek

İngiliz sömürgesi dönemini hatırlattığı için bayrağı değiştirme konusunda referanduma giden Yeni Zelanda halkı, bayrağın değiştirilmemesi yönünde oy kullandı.

Eski İngiliz sömürgesi olan Yeni Zelanda'da, yürütülen, bayrağın değiştirilmesi kampanyası karşılık bularak, bayrak değişimi konusunda referandum düzenlendi. 1902'den beri ülkede kullanılan mevcut bayrak halk oylamasında yüzde 57 oy alarak, bayrağın halk tarafından değiştirilmemesi istendi. Böylece sol üst kısmında Birleşik Krallığın bayrağının küçültülmüş hali bulunan mevcut bayrak, sömürge dönemini hatırlattığı için değiştirilsin kampanyasını alt etmiş oldu. Öte yandan 2 milyon Yeni Zelanda vatandaşının katıldığı referandum 17 milyon dolara mal oldu.

Adalardan bir araya gelen ülkenin hükümetinin, referandum sonrası açıkladığı rakamlara göre, 1.2 milyon kişi eski bayrak kalsın lehine oy kullandı, 900 kişi ise karşı oy kullanarak yeni bayrağı istedi. Halk oylamasının kesin sonuçları 30 Mart'ta açıklanacak.

10 binden fazla model incelendi

Ülke başbakanı John Key, Yeni Zelanda bayrağının sık sık Avustralya bayrağı ile karıştırılmasından dolayı rahatsızlığını dile getirmiş ve ülkede sömürgeci dönemi hatırlattığını öne sürmüştü. John Key'in açıklamasının ardından başlatılan bayrak tasarım yarışmasına yaklaşık 10 bin civarı bayrak gönderildi.

Bayrak tasarım yarışmasına gönderilen bayraklar arasından seçim yapan Yeni Zelanda Hükümeti, referandumda mevcut bayrağın yanında yer alacak bayrağın mavi çoğunluklu olmak üzere siyah fon üzerine, sağ tarafında ülke vatandaşlarının büyük anlam yüklediği gümüşi eğrelti otu çizimi ve sol tarafında ise etrafı beyaz hat ile çevrili dört  kırmızı yıldız bulunan bayrak tasarımını seçmişti. Bayrak tasarımının çok sade ve basit olmasından dolayı eleştiri almıştı

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri